Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 19 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Oorlogsfilm Disney+ over AI tegen mens stoot Barbie van troon

Een nieuwe oorlogsfilm, die Barbie van de troon heeft gestoten op Disney+, blikt vooruit op de oorlog tussen mens en AI (kunstmatige intelligentie). Wees gerust, vooralsnog valt de film The Creator nog binnen het genre sciencefiction.

Disney+ is een verrassende bron van steengoede oorlogsfilms, waarvan je hier een overzicht ziet. Maar een oorlog met door AI-gestuurde robots zagen we niet eerder voorbijkomen. Hoe lang dit nog sciencefiction is, is de grote vraag van vandaag.

Oorlogsfilm The Creator op Disney+

The Creator gaat zoals gezegd over een oorlog in het jaar 2070 tussen mensen en AI (kunstmatige intelligentie). Joshua, een ex-militair van een elite-eenheid wordt, daarin gerekruteerd om de Schepper op te sporen en te doden.

De Schepper is een ongrijpbare bedenker van geavanceerde AI, die een mysterieus wapen heeft ontwikkeld dat zowel de oorlog als de mensheid kan beëindigen. Joshua breekt in de Disney+ film door vijandelijke linies, maar ontdekt dat het wapen dat hij moet vernietigen een kind is, gemaakt door kunstmatige intelligentie. Joshua wordt gespeeld door John David Washington, vooral bekend van Christopher Nolan-parel Tenet.

Is de oorlog tussen mens en AI te pruimen?

The Creator is volgens data van filmdatawebsite Flixpatrol wereldwijd de best bekeken film van nu op Disney+. Daarmee is Barbie eindelijk van de troon gestoten op de streamingdienst. Maar wat vinden filmcritici en het publiek van deze oorlog tussen mens en AI?

oorlogsfilm the creator disney+ oorlog mens en AI
(Afbeelding: 20th Century Fox)

Op Rotten Tomatoes haalt de oorlogsfilm met een score van 66% onder filmcritici en 76% onder het publiek een voldoende. Op IMDb is de tendens met een rating van 6,8 vergelijkbaar. Vooral de visuele effecten van de film worden bejubeld.

Je kunt nu zelf een oordeel vellen, want The Creator is sinds kort te streamen op Disney+. In september 2023 ging de film al in première in de bioscoop.

Enge AI-robot op Netflix

Heb je alleen een Netflix-abonnement, maar kijk je uit naar een angstaanjagende robot? Check dan JUNG_E, een Zuid-Koreaanse sciencefictionfilm van Netflix die zich afspeelt in een een post-apocalyptische nabije toekomst.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.