Coen Grutters
Coen Grutters Auto's 14 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Ontslagen Tesla-klokkenluider is nu grootste vijand Elon Musk

De Poolse Tesla-techneut Lukasz Krupski ging van hero to zero in de ogen van Elon Musk. Met zero bedoelen we in dit geval de grootste vijand van het merk tegen wie op dit moment een class action-rechtszaak wordt voorbereid.

Als werknemer van het EV-merk wist Krupski begin 2019 een oplaaiende brand in een Noors ophaalpunt voor Tesla’s te stoppen. Hij hield daarbij flinke brandwonden over aan zijn handen.

Elon Musk vol lof

De Tesla-CEO was lovend over de heldhaftige actie van Kruspi en stuurde hem hoogstpersoonlijk een mail: “Gefeliciteerd met het redden van de dag!” Hierna kreeg dit heldenverhaal echter een bittere wending.

Lukasz Krupski’s antwoord op Elon Musk beperkte zich namelijk niet tot ‘graag gedaan, groetjes!’ Nee, de Pool kaartte in zijn reactie enkele veiligheidsrisico’s aan. Zo waren er volgens hem wel allerlei brandbare materialen in de buurt, maar geen brandblussers.

Tesla-techneut Lukasz Krupski plots ontslagen

In plaats van dat zijn bezwaren serieus werden genomen, werd hij bedreigd, belaagd en uiteindelijk (nog geen maand na het incident) ontslagen, zo vertelde hij afgelopen week zelf in een interview met The New York Times. Een van de werknemers dreigde zelfs een schroevendraaier in zijn rug te steken. Volgens zijn werkgever kwam het ontslag door de negatieve invloed van Krupski op het overige personeel, maar ook omdat hij stiekem foto’s had gemaakt waar dat niet toegestaan was.

Tesla Cybertruck Elon Musk Lukasz Krupski easter egg
Veel gebreken van de Tesla Cybertruck kwamen aan het licht door Lukasz Krupski. (Afbeelding: ANP)

In 2022 besloot de gefrustreerde ex-werknemer gevoelige data van het EV-merk te lekken. Het ging om data over ongelukken, de gebreken van Tesla’s autopilot en zelfs burgerservicenummers van veel Tesla-werknemers, waaronder die van Elon Musk zelf. Deze informatie kwam in handen van de Duitse krant Handelsblatt, die het datalek met onder meer Cybertruck-fails openbaarde.

Rechtszaak tegen het EV-merk na datalek

Volgens de 38-jarige Krupski kwam hij aan deze informatie door simpelweg zoektermen in te voeren op een interne bedrijfssite. Dit riep uiteraard vragen op over hoe Tesla zowel zijn eigen privacy, als die van al zijn werknemers beschermde. Een pijnlijke zaak voor Elon Musk, die er ook nog een toe leidde dat de Amerikaanse werknemer Benson Pai een rechtszaak tegen het merk aanspande.

Tesla Cybertruck is nu matzwart en rijdend gespot met topman

Op zijn beurt was dit voor Tesla reden fel op te treden tegen Lukasz Krupski, die zich pas vorige week bij het grote publiek uit de doeken deed de klokkenluider te zijn. Er is een class action-rechtszaak tegen hem gestart voor de privacyschending van duizenden werknemers. Tegelijkertijd wil Krupski Tesla voor het gerecht dagen om compensatie te eisen voor de slechte behandeling die hij kreeg tijdens zijn diensttijd bij het merk. Het enige probleempje is dat hij op dit moment geen geld heeft voor een advocaat.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.