Coen Grutters
Coen Grutters Banen & Salaris 6 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Direct om meer salaris vragen loont volgens nieuw onderzoek

Switch je van baan? Dan biedt dat een mooie kans je salaris eens flink op te krikken. Bij je nieuwe werkgever direct een hoger startsalaris bedingen blijkt namelijk goed te werken.

Daar kwamen de onderzoekers van het Amerikaanse Pew Research Center achter. Het onderzoeksbureau hield in februari van dit jaar een onderzoek onder bijna 6.000 werkende Amerikanen. Daarbij werd ook gevraagd hoe vragen om een hoger startsalaris heeft uitgepakt.

Twee derde krijgt hoger salaris

Nee heb je, ja kun je krijgen. Wat blijkt? In veel gevallen krijg je daadwerkelijk ja te horen. Krapte op de arbeidsmarkt maakt dat werkgevers vaak de portemonnee willen trekken om nieuw personeel aan boord te krijgen. Zo kreeg twee derde van de respondenten die recent hun startsalaris hebben onderhandeld, een hoger salaris dan in eerste instantie werd geboden.

Zo’n 28 procent van deze groep kreeg zelfs het exacte salaris waar om werd gevraagd. Een iets groter deel, 38 procent, moest een beetje water bij de wijn doen. De nieuwe werkgever wilde bij die groep niet aan het gevraagde startsalaris voldoen, maar het geboden salaris wel iets verhogen.

Onderzoek toont waarom jij minder om salaris geeft dan je denkt

Een derde slaagde er niet in een hoger salaris te bedingen. Toch moet dat gegeven je niet af laten schrikken. Direct vragen om een hoger startsalaris is misschien een tikkeltje spannend en lijkt wellicht zelfs onbeschoft, maar niemand anders gaat het voor je doen. Je hoeft slechts een keer de ietwat ongemakkelijke situatie aan te gaan, om er vervolgens elke maand de vruchten van te plukken.

Verschillende uitkomsten voor mannen en vrouwen

Ga je binnenkort van baan wisselen? Zorg dan dat je deze fouten niet maakt na je sollicitatiegesprek en weet dus dat vragen om een hoger startsalaris loont. Het gebeurt echter lang niet altijd. Van de mensen die deelnamen aan het onderzoek, zegt slechts 30 procent bij een nieuwe baan te onderhandelen om een beter salaris. Mannen zijn daar iets assertiever in dan vrouwen. Waar een derde van de mannen aangeeft salarisonderhandelingen ongemakkelijk te vinden, is dat bij vrouwen 42 procent.

Zo verander je één maandsalaris in 73.000 euro

Helaas is dat niet het enige verschil tussen de seksen. Want waar werkgevers 31 procent van de mannen die om meer salaris vragen een nee verkopen, is dat bij vrouwen 38 procent. Volgens de onderzoekers ligt het er niet zozeer aan dat vrouwen minder om hun salaris onderhandelen, maar meer aan het feit dat zij grotere obstakels moeten zien te overbruggen dan mannen. Check bijvoorbeeld ook de landen met de grootste en kleinste loonkloof tussen de geslachten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.