Coen Grutters
Coen Grutters Banen & Salaris 31 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek toont waarom jij minder om salaris geeft dan je denkt

Veel mensen switchen van baan voor een beter salaris. Toch worden uiteindelijk andere factoren dan geld belangrijker voor jou als werknemer.

Dat blijkt uit een grootschalig recent onderzoek van uitzendbureau The Adecco Group. Van de mensen die in de komende twaalf maanden van baan wil wisselen, is meer salaris voor 45 procent de belangrijkste drijfveer.

Vijf redenen om níét van baan te wisselen

Het onderzoek richtte zich echter ook op redenen voor werknemers om juist te blijven bij hun huidige baan, en daar is salaris in geen velden of wegen te bekennen. Dit zijn de vijf belangrijkste redenen om níét van baan te switchen.

  1. Tevreden met huidige baan
  2. Huidige baan biedt stabiliteit
  3. Een goede balans tussen werk en privé
  4. Fijne collega’s
  5. Flexibiliteit van huidige baan

Zoek je wel naar een nieuwe baan, probeer dan naar meer dan alleen eurotekens te kijken. Wellicht kun je tijdens eventuele sollicitatiegesprekken proberen een indruk te krijgen van de werksfeer en mogelijk nieuwe collega’s. Een factor waar je uiteindelijk meer waarde aan zal hechten dan een riant salaris.

Mentale gezondheid boven een goed salaris

Daarnaast kun je alvast peilen wat er bij je nieuwe baan van je zal worden gevraagd. Hoe hoog ligt de werkdruk bijvoorbeeld? Je wil namelijk voorkomen dan de balans tussen werk en privé verstoord raakt en je zo ontevreden wordt over de baan. Het soort baan heeft daar ook mee te maken. Deze banen maken namelijk het meest ongelukkig. Uit onderzoek van TNO bleek eind vorig jaar namelijk nog dat één op de zeven Nederlanders last heeft van burn-outklachten.

De onderzoeksresultaten van The Adecco Group zijn nog schrijnender. Daaruit blijkt zelfs bijna 40 procent van de ondervraagden burn-outklachten te ervaren en voor iets minder dan een kwart was de emotionele uitputting zelfs reden het werk neer te leggen. Wellicht is het belangrijker te kijken wat werkgevers op dat vlak te bieden hebben, dan te kijken waar je portemonnee het snelst groeit.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.