Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 27 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Chinese regisseur winnaar van de Oscars? Daar weet China niks van

Nomadland, een film van de Chinese regisseur Chloé Zhao, was met drie Oscars de grote winnaar van de Academy Awards. Maar daar weten ze in China niks van. Het nieuws wordt keihard gecensureerd. Maar waarom?

De 39-jarige Chloé Zhao, geboren in Peking, is sinds afgelopen weekend de eerste vrouw van Aziatische afkomst met een Oscar voor Beste Regie. Daarnaast won Nomadland een Oscar voor Beste Film en Beste Actrice.

Oscars 2021 gecensureerd in China

In veel landen hadden de kranten volgestaan met een winnaar uit eigen land. Maar in China is alles anders. De media aldaar besteedden nauwelijks aandacht aan de Oscars 2021, laat staan aan Chloé Zhao. Volgens onder meer The Guardian is de Oscarwinst van Nomadland zelfs volledig gecensureerd. Berichten op social media in China over de film en regisseur worden direct verwijderd. Zoekopdrachten gelinkt aan de Oscars 2021 op het Chinese social-media platform Weibo worden geblokkeerd.

Chloé Zhao, nomadland, censuur, china, oscars 2021
De Nomadland-regisseur nam haar prijzen nederig in ontvangst (Afbeelding: AFP)

Wie op het Chinese internet naar Zhao zoekt, komt terecht bij een laggeplaatste ambtenaar die vrijwillig het lokale vaccinatieprogramma tegen corona promoot. Daarnaast worden hashtags met onderwerpen als Nomadland, Zhao, en Oscars geblokkeerd. ‘De pagina wordt niet gevonden wet- en regelgeving’, is de tekst die te lezen is als je in China een gerelateerde hashtag probeert te gebruiken. Daar komt bij dat de Oscars 2021 in zijn geheel niet zijn uitgezonden in China.

Wat heeft Xi Jinping ineens tegen op Chloé Zhao

Duidelijk, Xi Jinping heeft liever niet dat zijn volk weet dat Chloé Zhao zo succesvol is met Nomadland. Dat heeft niks te maken met de film, die op het boek Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century is gebaseerd. Wel met kritiek op haar thuisland.

Toen Chloé Zhao tijdens de Golden Globes ook al prijzen won, schreven de staatsmedia nog positief over de regisseur. Maar daarna begon ook een uitgebreid onderzoek naar eerdere interviews en uitlatingen. Zo kwam de staatspartij erachter dat ze in 2013 haar thuisland in het filmtijdschrift Filmmaker had omschreven als ‘een plek waar overal leugens zijn’.

Now Not my country’

In een Australisch blad stond in later een interview ‘Amerika is nu mijn land’. Dit bleek een fout van de redactie, die direct is gerectificeerd naar ‘Amerika is niet mijn land’. Maar in een land als China is dat te laat. Berichten met ‘landverrader’ werden verspreid op social media, en alle positieve berichten worden nu verwijderd.

Er worden steeds meer films, series en andere uitingen gecensureerd in China. South Park is een van de vele voorbeelden, maar in dat specifieke geval hadden de makers een geniaal antwoord.

Nomadland op Disney+

Nomadland vertelt het verhaal van een werkloze weduwe (gespeeld door Frances McDormand) die besluit om met een camper door Amerika te trekken. Onderweg ontmoet ze andere ‘nomaden’, met wie ze banden opbouwt. De grote winnaar van de Oscars 2021 is in Nederland vanaf 30 april op Disney+ te zien.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.