Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 29 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

Eerste reviews No Time to Die: hoe neemt Daniel Craig afscheid van 007?

De nieuwe James Bond-film No Time to Die is eindelijk in première gegaan! De eerste recensies van de blockbusters zijn op het internet verschenen. We zetten ze voor je op een rijtje. Krijgt Daniel Craig het afscheid dat hij verdient?

Na bijna anderhalf jaar uitstel vond gisteravond dan eindelijk de première plaats van No Time to Die. Echt. Er is geen weg terug meer. Vanaf morgen is de laatste James Bond-film met Daniel Craig in de hoofdrol ook volop in de Nederlandse bioscopen te zien.

No Time to Die is uit!

Craig hees zichzelf in een opvallend roze kostuum en ook de Britse royals waren aanwezig op de rode loper. Allemaal leuk en aardig, maar uiteindelijk draait het natuurlijk allemaal om de film: heeft de acteur het einde gekregen waarvoor hij toch besloot terug te keren?

Of, beter gezegd: is No Time to Die een goede film? We zijn doodgegooid met trailers en nieuws rondom Bond, en de lat ligt vooral na Skyfall hoog. Is No Time to Die een Casino Royale of een Quantum of Solace?

Reviews op Rotten Tomatoes

De aanwezige pers plaatste al direct na de première reacties op Twitter, maar nu zijn ook de volledige reviews van de grootste filmrecensenten en publicaties op het internet te vinden. We zetten ze voor je op een rijtje, maar eerst maken we de balans op.

No Time to Die heeft op verzamelplatform Rotten Tomatoes een solide score van 89 procent onder recensenten, na 37 reviews. Gemiddeld krijgt de Bond-film tot nu toe een 7.8.

Rotten Tomatoes verzamelt reviews van allerlei kranten, magazines en individuele filmrecensenten, met als resultaat het dichtst wat we bij een professionele consensus gaan komen.

Hartverscheurend

Nicholas Barber van de BBC concludeert het volgende: “De langste Bond-film aller tijden. Het voelt ook lang aan. Maar het bevat zoveel dat je nauwelijks kunt klagen.”

Ook Robert Daniels van The Playlist is zeer te spreken over het afscheid van Daniel Craig: “Voor degenen die zich zorgen maakten om Daniel Craig’s Bond: hun wachten is het waard geweest. Zijn laatste scène is de meest hartverscheurende scène in de geschiedenis van de franchise.”

Ook regisseur Cary Joji Fukunaga wordt geprezen: “De 44-jarige Cary Joji Fukunaga, die het stokje van Sam Mendes overneemt, is de eerste Amerikaanse regisseur van 007. Hij heeft duidelijk plezier,” zo concludeert Charlotte O’Sullivan van London Evening Standard.

Tekortkomingen

Niet iedereen is lyrisch. Hoewel Samuel R. Murrian van Parade Magazine vrij positief over de film is, stipt hij ook grote tekortkomingen aan: “No Time to Die struikelt over teveel hoofdpersonen en het gat tussen de twee verschillende tonen van de film, bizar en zeer serieus (de meer bizarre dingen werken beter). Het gewaagde einde voelt eerlijk gezegd meer geforceerd dan natuurlijk aan.”

Over dat einde is iedereen wel te spreken: “Je zit de hele tijd op het puntje van je stoel. Het eindigt met wat misschien wel de cliffhanger van alle cliffhangers is, of een finale for the ages,” aldus Roger Friedman van Showbiz 411.

Maar goed, de hoge score van 89 procent wijst erop dat dus niet alle reviews positief zijn. Jonathan Romney van Screen International verbaast zich over het gebrek aan humor: “Er is genoeg om je aan te vergapen en om ruzie over te maken in deze film— maar No Time To Die ontbreekt het vreemd genoeg aan plezier of echte humor.”

Ook Scott Mendelson van Forbes is teleurgesteld: “No Time To Die‘ is best goed als het erop gericht is ‘de volgende James Bond-film’ te zijn, maar het struikelt in de tweede helft als een direct vervolg op ‘Spectre‘.”

Korte reacties James Bond

Maar goed, over het algemeen kunnen we er dus wel voorzichtig van uitgaan dat No Time to Die een sterk afscheid voor Daniel Craig is. Je kunt zelf op je gemakje alle reviews bekijken terwijl ze binnenkomen op Rotten Tomatoes.

In de tussentijd zetten we hieronder nog even de eerste reacties van critici op een rijtje, die direct na de première op Twitter verschenen.

 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.