Alrik de Jong
Alrik de Jong Kunst & Fotografie 12 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Nirvana, Soundgarden en Pearl Jam-leden starten band en droppen album

Nirvana, Soundgarden en Pearl Jam; dan heb je de hele jaren 90 aan grunge aardig samengevat. Welnu, leden uit die bands starten een nieuwe band, die wij direct maar bombarderen tot superband. Ze hebben ook een album gedropt op Spotify, die dezelfde naam draagt als de band.

Grunge ontstond in de late jaren 80, maar werd groot in de jaren 90. De muziekstijl kwam voort uit de noise rock en alternatieve rock en koppelt de strakke eenvoud van de punk en indierock aan het overstuurde gitaargeluid van de heavy metal. Het album Nevermind (1991) van Nirvana wordt over het algemeen gezien als het hoogtepunt van de grunge. Maar alleen daarmee doen we het genre tekort. Wat dacht je bijvoorbeeld van de albums Ten (1991), Vs. (1993) en Vitalogy (1994) van Pearl Jam. Of Superunknown (1994) van Soundgarden. Juist.

Nirvana + Soundgarden + Pearl Jam = 3rd Secret

Maar we blijven niet langer in de 90’s hangen, want de wereld is een nieuwe superband rijker die uit die tijd stamt. Nirvana-bassist Krist Novoselic, Soundgarden-gitarist Kim Thayil en drummer Matt Cameron van respectievelijk de bands Soundgarden en Pearl Jam hebben de krachten gebundeld voor een nieuwe band, 3rd Secret. Luister hieronder hun eerste album.


Gelijk met de aankondiging bracht de groep zijn gelijknamige debuut-lp uit. De elf nummers tellende plaat is op de verschillende streamingplatforms te beluisteren, al schreef de band op zijn eigen website dat de release op Apple Music vertraging heeft opgelopen.

De nieuwe band 3rd Secret bestaat naast de benoemde leden van Nirvana, Soundgarden en Pearl Jam ook uit gitarist Jon Dupree en zangeressen Jillian Raye en Jennifer Johnson. Opdat dit een blijvertje mag worden. Klinkt erg lekker met die vrouwenstemmen.

Nieuwe grunge-song geschreven door AI

Onlangs kwam er een ‘nieuwe Nirvana-song’ uit. Hoe dan, die band bestaat toch niet meer? Klopt, het nummer is geschreven door kunstmatige intelligentie. Luister hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.