Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 26 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe 18+ animatieserie stoot Family Guy direct van de troon

Een nieuwe animatieserie van dezelfde maker als Community en Rick and Morty heeft zich meteen in de geschiedenisboeken geschreven. De première brak zelfs een 24 jaar oud Family Guy-record. En dat is lang niet de enige adelbrief van het veelbelovende Krapopolis.

Voor de eerste aflevering gingen maar liefst 3,6 miljoen kijkers voor de buis zitten. Daarmee kende Krapopolis het meest succesvolle debuut van een animatieserie dit decennium.

En als je de trailer hierboven bekijkt, hoor je ongetwijfeld een paar herkenbare stemmen. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Richard Ayoade van (kijktip!) The IT Crowd en Hannah Waddingham die in Ted Lasso de harten van Hollandse mannen verovert.

Meer succes dan Rick and Morty

De nieuwe cartoonreeks voor volwassenen is gemaakt door Dan Harmon, het geniale brein achter onder andere Community. En de première trok meteen meer kijkers dan gelijk welke aflevering van Ricky and Morty, ook een geesteskind van Harmon.

Krapopolis speelt zich af in het oude Griekenland. De animatieserie volgt een familie van stervelingen, goden en monsters die proberen een van de eerste steden ter wereld te besturen zonder elkaar uit te moorden. Naast Richard Ayoade en Hannah Waddingham verzorgen ook een heleboel herkenbare stemmen de gastoptredens, waaronder bijvoorbeeld Ben Stiller.

En nog voor de eerste uitzending gaf FOX al groen licht voor seizoen 2 en 3. In tegenstelling tot veel andere series van hetzelfde genre, weet je dus al zeker dat de reeks even blijft plakken.

Maar komt Krapopolis ook echt aan de hielen van Family Guy, dat onlangs nog op hilarische wijze de woede van Rusland op de hals haalde?

Krapopolis de nieuwe Family Guy?

Volgens een gebroken record dat 24 jaar standhield wel. De première van Krapopolis werd het best bekeken amusementsprogramma ooit in de demografie onder volwassenen van 18 tot 49 jaar oud, waarmee het record van de première van Family Guy in 1999 werd gebroken.

Maar volgens IMDb komt de nieuwe animatieserie van Dan Harmon allerminst in de buurt van Peter Griffin en co. Na de eerste twee afleveringen krijgt Krapopolis voorlopig een mager cijfer van 5,6 op 10, een pak minder dan de 8,2 op 10 voor Family Guy.

In Nederland waarschijnlijk naar Disney+

In Nederland heeft de serie voorlopig nog geen streamingdienst gevonden. Disney+ lijkt de meest geschikte kandidaat, gezien de samenwerking met FOX en Hulu waarop Krapopolis in de Verenigde Staten verschenen is. Dan toch maar nog even Rick and Morty, waarvan het nieuwe seizoen op 16 oktober in première gaat op HBO Max.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.