Alrik de Jong
Alrik de Jong Popular Science 23 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Nieuw koelsysteem zonder elektriciteit werkt zelfs in de woestijn

Er is een nieuw koelsysteem uitgevonden, waarbij geen elektriciteit nodig is. Het werkt zelfs in de woestijn.

Dat energie slurpende airco’s en andere koelsystemen een negatieve impact hebben op het milieu, moge duidelijk zijn. Maar de techniek staat voor niets, er wordt vol gewerkt aan oplossingen. Zo las je eerder deze week over de witste verf ooit, die airconditioning kan vervangen. Maar minstens even indrukwekkend is dit koelsysteem van de King Abdullah University of Science and Technology (KAUST).

Koelsysteem zonder elektriciteit in de woestijn

De woestijn lijkt, gezien de vele zonuren, de perfecte plek lijkt om zonne-energie te verzamelen. Maar helaas zijn dergelijke projecten vaak onbereikbaar vanwege het gebrek aan infrastructuur in de grote zandvlaktes op aarde. Een veelbelovend koelsysteem voor gebouwen, huizen en andere toepassingen laat nu zien dat er helemaal geen energie nodig is. Het systeem maakt alleen gebruik van zonlicht en zout water.

pen wang, kasut, koelsysteem
Professor Pen Wang (links) leidt het project (Afbeelding: KAUST)

Het project is een geesteskind van de King Abdullah University of Science and Technology van Saoedi-Arabië en maakt gebruik van een natuurlijk voorkomend fenomeen, dat ervoor zorgt dat water snel afkoelt. Energie wordt geabsorbeerd als zoutkristallen oplossen in water, wat betekent dat als zout wordt toegevoegd aan een kan met warm water, het water snel zal afkoelen als het zout oplost. De onderzoekers repliceren dit effect nu grote schaal.

Recyclebaar zout oplossen in water

Volgens New Atlas ontdekte het team, onder leiding van professor Peng Wang, dat ammoniumnitraat het beste werkt. Dit is namelijk een zeer goed in water oplosbaar zout. Bovendien is het al beschikbaar als een goedkoop additief in kunstmest. De technologie kan gebruikt worden als koelsysteem, om de temperatuur in gebouwen te regelen of zelfs om voedsel koel te bewaren zonder elektriciteit.

Een impressie van het koelsysteem (Afbeelding: KAUST)

De techniek achter het koelsysteem is nog duurzaam ook. Als het water niet meer in gebruik is, wordt zonnewarmte gebruikt om het water te verdampen. De resterende zoutkristallen kunnen vervolgens worden opgevangen en hergebruikt in het volgende systeem. Ook het verdampte wordt opgevangen. Naast de woestijn is deze techniek natuurlijk ook toepasbaar in warme en minder ontwikkelde regio’s. De volgende stap is de productie van een systeem. Lees meer op de website van de King Abdullah University of Science and Technology.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.