Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 3 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Netflix knalt met nu al controversiële Tomb Raider-serie

Lara Croft is terug. Niet in de vorm van Angelina Jolie of een nieuwe videogame, maar in de vorm van Hayley Atwell die de stem van het videogamepersonage vertolkt in een gloednieuwe Netflix-serie.

Anime is de afgelopen jaren ontploft in populariteit. Zelfs filmfinales van volleybal-series uit Japan worden gewoon in de Nederlandse bioscopen gedraaid. Op onmogelijke tijdstippen vaak, maar toch; van een obscure hobby kun je niet meer spreken.

Netflix giet anime-sausje over Tomb Raider

In die explosie heeft Netflix een grote rol gespeeld. Het internationaal aanbieden van megahits als Attack on Titan en One Punch Man zorgde ervoor dat een compleet nieuw publiek kennis kon maken met al het moois dat het medium te bieden heeft.

De internationale expansie is nu helemaal compleet met Westerse franchises die in een anime-jasje worden gegoten. Denk aan de aankomende Joker-anime van Warner Bros., het excellente Star Wars Visions, of de anime-crossover van Rick & Morty.

Ook Tomb Raider krijgt binnenkort die behandeling. Netflix heeft de allereerste volledige trailer voor Tomb Raider: The Legend of Lara Croft gelanceerd. Een gloednieuwe anime-serie die zich na de gebeurtenissen uit de meest recente gametrilogie afspeelt. Indiana Jones-achtig, zelfs: Netflix belooft een ‘wereldwijd avontuur, de jacht naar een gestolen artefact’. Cliché, doch vermakelijk.

Nu al controverse

Volgens de officiële synopsis van de show heeft Lara Croft “haar vrienden in de steek gelaten om op steeds gevaarlijkere solo-avonturen te gaan. Maar ze moet terug naar huis wanneer een gevaarlijk en krachtig Chinees artefact wordt gestolen uit Croft Manor, door een dief met een griezelig persoonlijke connectie.” Tijdens haar reis zal Lara “haar ware ik confronteren en beslissen wat voor soort held ze wil worden.”

Klinkt tof, en dat kun je ook gerust zeggen van de eerste trailer. Toch is The Legend of Lara Croft al op voorhand controversieel. De ervaren anime-fan zal namelijk direct opvallen dat het hier technisch gezien helemaal niet om in Japan gecreëerde animatie gaat. De studio achter deze Original is Powerhouse Animation, een bedrijf uit Texas. Voor zover wij weten geen plek in Japan.

Dat zit als volgt: Netflix giet maar al te graag de term ‘anime’ over alles wat animatie is en enigszins op in Japan geproduceerde animatie lijkt. Volwassen, vaak ietwat duistere shows, in plaats van het haast kinderachtige of cartooneske wat je van in het Westen geproduceerde animatie gewend bent. In die zin is de distinctie dus zeker te begrijpen, maar de purist zal altijd blijven volhouden dat anime per definitie Japans is.

Veelbelovende namen en meer Tomb Raider

Afijn. Onze conclusie? Boeien. Anime of niet, de focus op volwassen animatie levert parel na parel op. Zo is Powerhouse Animation de studio achter de Castlevania-reeks op Netflix, een meeslepende serie vol duistere actie. Japans of niet; dat was genieten, en alles wijst erop dat ze diezelfde kwaliteit gaan leveren met de nieuwe Tomb Raider-serie. Lara Croft wordt overigens vertolkt door een bekend gezicht, en het is niet Angelina Jolie. Haar stem wordt namelijk ingesproken door Hayley Atwell, die je waarschijnlijk kent uit Mission: Impossible – Dead Reckoning en Captain America: The First Avenger.

Tomb Raider: The Legend of Lara Croft is vanaf 10 oktober op Netflix te streamen. Gelukkig is het niet de enige Tomb Raider-fix waar fans op kunnen rekenen. Zo werkt Amazon bijvoorbeeld aan een live-action serie met Phoebe Waller-Bridge, die we ook al terugzagen in de meest recente Indiana Jones-film, en heeft ontwikkelaar Crystal Dynamics een gloednieuwe Tomb Raider-game in ontwikkeling.

Nu al trek in avontuurlijk kijkvoer op Netflix? Check dan ook de nieuwe topfilms die je daar nu kunt streamen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.