Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 29 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Netflix dumpt geprezen actiekomedie met Top Gun-ster in bioscoop

Op dit moment draait een van de beste films van dit jaar in de Nederlandse bioscopen: Hit Man, van School of Rock-regisseur Richard Linklater. Door opmerkelijke keuzes van Netflix is de kans echter groot dat je nog nooit van de actiekomedie hebt gehoord. Doodzonde, zo blijkt uit lyrische recensies.

Met de Before-trilogie, het baanbrekende Boyhood, Dazed and Confused en School of Rock heeft Richard Linklater een oeuvre waar je U tegen zegt. Een opvallend divers oeuvre, bovendien.

Netflix presenteert Hit Man

De ondertussen 63-jarige Amerikaanse laat zich deze maand ook in de Nederlandse bioscopen weer van een compleet nieuwe kant zien. Maak kennis met Hit Man, een ‘romantische actiekomedie’ met Glen Powell in de hoofdrol. De acteur is opeens overal: van zijn prominente rol in Top Gun: Maverick en de terugkeer van 90’s-klassieker Twister tot de heerlijke moderne romcom Anyone but You.

Nu pakt ie eindelijk een volledige solo-hoofdrol met Hit Man, een film over een neppe huurmoordenaar. Een soort anti-John Wick, want het personage van Powell doet zich voor als moordmachine voor undercoveroperaties van de politie. Alles dreigt echter compleet mis te gaan wanneer hij hopeloos verliefd wordt op een vrouw die zijn diensten als huurmoordenaar inschakelt.

Gedumpt in de Nederlandse bioscoop

Naast Richard Powell bestaat de cast van Hit Man uit wat minder bekende namen als Adria Arjona, Retta, Austin Amelio, Mike Markoff, Molly Bernard en Morgana Shaw. Met Linklater aan het roer en zeer positieve geluiden na screenings tijdens filmfestivals zou je verwachten dat Hit Man overal keihard gepromoot wordt. Het tegendeel is echter waar.

Netflix heeft de rechten voor de komedie opgepikt, maar Amerikaanse media spreken simpelweg van ‘dumpen’. Hit Man draait deze weken tijdelijk in de bioscopen, ook in Nederland, om in aanmerking te komen voor allerlei filmprijzen, maar daar moet je als consument haast volledig op eigen houtje achter komen. Alsof de marketingafdeling van Netflix in slaap is gevallen.

Nu komt de film op 7 juni wereldwijd naar de streamingdienst, en heeft het bedrijf er een handje van om slechts dagen van te voren overal trailers rond te pompen. Wie weet gaat de markertingmachine dus nog ronken, en is de huidige bioscoopronde echt enkel een formaliteit om te kwalificeren voor o.a. de Oscars.

Topscores op Rotten Tomatoes en IMDb

Laten we het hopen, want Hit Man verdient alle aandacht die de film krijgen kan. Als we de recensenten moeten geloven, schiet Linklater opnieuw volledig in de roos. De actiekomedie scoort een ijzersterke 98 procent op Rotten Tomatoes, na 127 reviews van journalisten en filmcritici. Oftewel: 98 procent van al die recensies is positief. Ook bioscoopgangers zijn lovend, met een degelijke 7.5 op IMDb.

Netflix Hit Man Linklater Nederlandse bioscoop huurmoordenaar 2323223
(Afbeelding: Netflix)

De recent van ComingSoon.net is lyrisch: “Hit Man werkt zo goed op elk niveau. Het is echt een riot van begin tot eind. Er zit geen saai moment in deze film.” Of deze review: “Hit Man is een romcom, een film noir, een Coen Brothers-achtige komische thriller. Het is niets minder dan een wonder dat het al die dingen kan zijn…”

Op naar de bioscoop?

Als er al kritiek te bespeuren valt, dan is het dat Linklater qua plot een vrij doorsnee verhaal vertelt. Daar staat volgens vrijwel elke recensent echter direct weer tegenover dat het acteerwerk van Powell zo betoverend is, dat het ietwat cliché verhaal ruimschoots gecompenseerd wordt.

Ook film-YouTuber Eric Goldman heeft een duidelijke boodschap: “Richard Linklater’s duister grappige Hit Man bevestigt de hype rond Glen Powell (opnieuw). Als je de film in de bioscoop kunt zien voordat hij op Netflix verschijnt, is hij zeker de moeite waard.” Oftewel, loop naar je lokale bioscoop.

Geen tijd voor een bioscoopbezoekje? Check dan ook onze lijst met de allerbeste horrorfilms op Netflix. Je bent gewaarschuwd!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.