Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Netflix 3 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Nu op Netflix: heftige oorlogsfilm over uniek verhaal Holocaust-overlever

Veel Tweede Wereldoorlog-films richten zich op de oorlogsjaren. Ze nemen je mee naar het front of tonen je welke gruwelijke dingen er gebeurden in concentratiekampen. Maar hoe zit het met de periode erna? De oorlog is misschien voorbij, maar voor veel overlevenden zijn de wonden nog lang niet geheeld. Netflix laat met The Survivor zien hoe moeilijk het is om de draad weer op te pakken.

In Netflix-film The Survivor volgen we het waargebeurde verhaal van Harry Haft. De in Polen geboren Haft kende geen prettige jeugd. Hij was 14 toen zijn thuisland werd bezet door Nazi-Duitsland. In de jaren daarna begon hij samen met zijn broer een smokkelaarsbedrijf om zo het hoofd boven water te houden. Daar kwam een abrupt einde aan toen Nazi-Duitsland begon met het oppakken van Joden.

Boksen in Auschwitz

De Joodse Harry Haft werd naar Auschwitz gedeporteerd. In de Netflix-film The Survivor zien we hoe hij daar letterlijk moest vechten voor zijn leven. Haft werd opgeleid tot bokser en gedwongen werd om in de ring te vechten tegen andere gevangenen. De verliezer kreeg geen herkansing. Na 76 gevechten kwam er een einde aan die hel toen de Russen Auschwitz overnamen.

Nu op Netflix: aangrijpende WWII-documentaire met Nederlands tintje

Haft zag zijn kans om te ontsnappen en belandde in een zogenoemd Displaced Person’s Camp. Hier won hij de Amateur Jewish Heavyweight Championship. Een bijzonder oorlogsverhaal, maar Netflix richt zich in The Survivor vooral op de periode na de oorlog. Harry Haft vertrok namelijk in 1948 naar Amerika om daar te beginnen aan een serieuze bokscarrière.

Aangrijpende oorlogsfilm

In Netflix-film The Survivor zien we hoe Haft zich opwerkt in de bokswereld en als doel heeft om het op te nemen tegen de legendarische Rocky Marciano. Het verleden blijft hem echter achtervolgen. De fysieke wonden die hij opliep in Auschwitz zijn misschien geheeld, maar de mentale littekens zal hij altijd blijven voelen.

Het resultaat is een aangrijpende oorlogsfilm over wonden die nooit helen. De impact die The Survivor maakt is mede te danken aan het acteerwerk van Ben Foster. De acteur die Harry Haft speelt krijgt veel lof, en dat is ook terug te zien in de recensies. Deze oorlogsfilm op Netflix wordt veelal positief ontvangen en heeft een 84% score op Rotten Tomatoes.

The Survivor op Netflix

The Survivor staat nu op Netflix, maar is ook te zien op HBO Max. Hoewel Netflix het zelf een Netflix-film noemt, is het dat eigenlijk niet. The Survivor komt namelijk uit de stal van HBO. Netflix heeft echter geïnvesteerd in de rechten waardoor deze film ook te zien is op de grootste streamingdienst.

De 8 beste oorlogsfilms en -series op HBO Max (volgens Rotten Tomatoes)

Mocht je op zoek zijn naar nog meer oorlogsverhalen, dan zit je goed bij Netflix. Sinds gisteren staat er namelijk ook een aangrijpende documentaire serie voor je klaar, mét een Nederlands tintje. Of je kunt aan de slag gaan met deze 8 krachtige Tweede Wereldoorlog films.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.