Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 25 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Nederlanders ruimer in geld en dit zijn de snelst groeiende banen

Nederlanders hebben weer meer geld te besteden dan de meting van een jaar daarvoor. Dat meldt CBS op basis van nieuwe cijfers. Toch stonden er ook alarmerend veel mensen in het rood. Scrol helemaal naar beneden voor de snelst groeiende banen.

Nederlanders kunnen goed zeuren, maar toch leven we in het op-een-na beste land qua levenskwaliteit. Daarbij is het hier minder duur om te leven dan je zou denken. Om maar een bruggetje te maken naar de stijgende bestedingsruimte.

Meer geld te besteden dankzij stijging lonen

Huishoudens hadden in 2023 gemiddeld meer te besteden dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de nieuwe data vab Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het statistiekbureau is de voornaamste reden hiervoor de stijging van de lonen.

Het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens nam vorig jaar toe met 1,4 procent. Dit is de toename van het beschikbaar inkomen, gecorrigeerd voor prijsstijgingen.

Stijgende lonen

Zowel werknemers als zelfstandigen hielden meer geld over. De beloning van werknemers groeide gemiddeld met 7,7 procent. Cao-lonen waren 6 procent hoger. Ook groeide het aantal banen van werknemers met 1,3 procent. Onder meer in de horeca en landbouw steeg het inkomen van zelfstandigen.

Het totaal aan ontvangen uitkeringen steeg met 11,6 procent. Dat komt vooral omdat uitkeringen vaak zijn gekoppeld aan het minimumloon en dat steeg afgelopen jaar fors.

Meer Nederlanders in het rood

Niet iedereen heeft het natuurlijk makkelijk. Veel Nederlanders staan dagelijks te bibberen bij de kassa of er wel genoeg geld op de rekening staat. Staat er wel genoeg geld op de bankrekening? Ondanks de groeiende bestedingsruimte, stonden in 2023 ook steeds meer Nederlanders in het rood.

Snelst groeiende banen in 2024

Vind je het ook tijd voor meer salaris en dus meer vrijheid om geld te besteden aan wat dan ook? Check de snelst groeiende banen in 2024 en het salaris dat daarbij hoort. Aan het werk Nederlanders, er zijn vacatures te over.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.