Alrik de Jong
Alrik de Jong Samenleving 15 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

De duurste landen om te leven in 2024 en Nederland blijkt ‘goedkoop’

Het leven in Nederland wordt steeds duurder. Maar voordat je begint te hakken op je toetsenbord met een klaagzang; er zijn veel landen op deze wereld waar het leven nog veel duurder is.

Die jammerklacht over Nederland is sowieso moeilijk te rechtvaardigen, gezien de top 10 landen op aarde met de hoogste levenskwaliteit. Maar klaag zoveel als je wil, we leven ook in een land waar vrijheid van meningsuiting hoog wordt gewaardeerd.

Cost of Living Index 2024

De lijst met duurste landen op aarde komt net als de beste plekken om te leven uit de koker van Numbeo, dat jaarlijks de Cost of Living Index publiceert. In 2024 bestaat de top 10 uit zowel dubieuze als Scandinavische landen, al leidt Zwitserland het klassement.

Numbeo is een crowdsourced en wereldwijde database. Het onafhankelijke platform haalt zijn gegevens uit 750 duizend gebruikers wereldwijd, die in dit specifieke geval informatie delen over de kosten van levensonderhoud.

Dit zijn de duurste landen om te leven en Nederland valt reuze mee
(Afbeelding: Numbeo)

Om tot de ranking te komen, is gekeken naar de huurprijzen, de prijs van boodschappen, restaurantprijzen en de lokale koopkracht. In de bovenstaande map (hoe roder, des te duurder) zie je maar weer eens hoe het verdeeld is in deze wereld.

De welvarende landen springen eruit, ook Nederland kleurt oranje. Maar als je de top 10 nader inspecteert, valt er iets heel anders op.

Nederland ver buiten top 10 duurste landen

Juist, de top 10 staat vol met schimmige belastingparadijzen. En nee, in die landen kan de lokale bevolking niet meegenieten van de rijkdommen die verscholen liggen achter de bankkluizen. Nederland en België scoren met een 26e en 28e positie relatief laag.

RankingLandCost of Living Index
1.Bermuda133.6
2.Zwitserland112.2
3.Kaaimaneilanden111.7
4.Amerikaanse Maagdeneilanden102.6
5.Bahamas88.5
6.IJsland85.7
7.Singapore81.9
8.Barbados79.4
9.Noorwegen79.2
10.Denemarken75.2
26.Nederland64.3
28.België63.0

Pakistan is het goedkoopste land om te leven en wonen, maar de vraag is natuurlijk of je daar naartoe wil verhuizen. Dat overigens geheel los van de mooie natuur die het land rijk is. Bekijk hier de volledige Cost of Living Index 2024, met de duurste landen op aarde om te leven.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.