Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Fitness 3 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Chris Pratt als Navy SEAL: de Murph-workout voor zijn nieuwe film

Het blijft interessant om te zien in welke bochten acteurs zich moeten wringen om het perfecte lichaam voor een rol te krijgen. Zo ook Chris Pratt, die voor zijn rol in de serie The Terminal List op Amazon Prime met een streng trainingsregime te maken kreeg. De Murph-workout kun je thuis doen.

Chris Pratt heeft de afgelopen jaren niet stil gezeten. Op dit moment is hij in de bioscoop te zien in Jurassic World: Domination, over een week komt daar Thor: Love and Thunder bij, en ondertussen vertolkt hij ook de rol van Navy SEAL in The Terminal List op Amazon Prime.

Chris Pratt in The Terminal List

Als je een Amerikaanse marinier speelt, dan is het natuurlijk belangrijk dat je daar ook het lichaam voor hebt. Dat vereiste een andere manier van trainen dan wat de acteur tot nu toe gewend was. Pratt moest in gevechtsvorm zijn, klaar om alles te doen: van sprinten met een zware bepakking tot het slepen van een lichaam, aldus zijn personal trainer Jared Shaw. Shaw weet waar hij het over heeft, want hij was vroeger zelf Navy SEAL.

In de zware trainingen van Chris Pratt stond de Murph vaak centraal. Een Murph wordt gezien als een van de zwaarste CrossFit-uitdagingen. Deze manier van trainen is ooit vernoemd naar de Amerikaanse militair Michael Patrick Murphy. Na zijn dood werd de favoriete training van de Navy SEAL omgedoopt tot de Murph.

Zo doe je een Murph-workout

Bij het uitvoeren van een Murph-workout staan een paar oefeningen centraal: Pull-Ups, Push-Ups en Air Squats. De oefeningen worden een flink aantal keer achter elkaar uitgevoerd met zo min mogelijk rust. Of eigenlijk zonder rust, als je het echt goed wil doen.

Maar met alleen deze drie oefeningen ben je er nog niet. Hier vind je alle stappen die je moet voltooien voor één Murph-workout.

  • 1 mijl hardlopen (1,6 kilometer)
  • 100 Pull-Ups
  • 200 Push-Ups
  • 300 Air Squats
  • 1 mijl hardlopen (1,6 kilometer)

De echte die-hards voltooien een Murph-workout overigens ook nog met een gewichtsvest aan. Denk aan 10 kilo extra meezeulen.

Lukt het je niet om 100 Pull-Ups, 200 Push-Ups en 300 Air Squats achter elkaar te doen? Geen zorgen, Chris Pratt doet dat ook niet. In de bovenstaande Instagram-video laat hij zien dat hij de drie oefeningen in kleinere stukjes verdeelt, zodat de spieren tijdens het trainen even de rust krijgen. Zo krijg je minder snel last van kramp en verzuring.

Hoe je ‘m dan verdeelt? Doe 20 rondes met 5 Pull-Ups, 10 Push-Ups en 15 Air Squats, en je zit ook aan het quota van de Murph-workout. Succes!

Micheal B. Jordan als een Navy SEAL

Chris Pratt is niet de enige die in de schoenen van een Navy SEAL stond ter voorbereiding op een grote film of serie. Ook Michael B. Jordan, die in 2020 werd verkozen als meest sexy man op aarde, trainde voor een geloofwaardig fysiek voor Without Remorse. Op welke manier hij trainde, lees je hier.

De drie typen lichaamsbouw en hoe te trainen en eten

Men's Health

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.