Alrik de Jong
Alrik de Jong Kunst & Fotografie 16 mrt 2022
Leestijd: 1 minuut

Deze naaktfoto van een vrouw wordt allicht de duurste foto ooit

Er gaat een naakte vrouw onder de hamer bij Christie’s. En het wordt waarschijnlijk de duurste naaktfoto ooit. We hebben het over de foto Le violon d’Ingres van de Franse kunstenaar en fotograaf Man Ray.

De foto wordt geveild tijdens The Surrealist World of Rosalind Gersten Jacobs & Melvin Jacobs. Dat is een veiling van de nalatenschap van de Amerikaanse retailkoningin Rosalind Gersten Jacobs, met schilderijen, foto’s, sieraden, posters en ephemera. Het gaat om een foto uit 1924, waarop Alice Ernestine Prin staat afgebeeld, beter bekend als Kiki de Montparnasse. Ze was een Frans zangeres, actrice, schilder en de muse van Man Ray.

5 miljoen voor een foto van een naakte vrouw

De veiling van de naaktfoto vindt in mei plaats bij Christie’s in New York. Verwacht wordt dat de foto van de naakte Kiki de Montparnasse 5 miljoen euro oplevert. Daarmee zou het de duurste enkele foto ooit worden die ooit is verkocht.

foto, naakte vrouw, veiling, duurste ooit, man ray
(Afbeelding: Christie’s)

De zwarte bedrukking op de rug van de iconische naakte vrouw moeten twee ‘F-gaten’ van een viool voorstellen. Hiermee wilde de kunstenaar de sensuele schoonheid benadrukken die wordt gedeeld door snaarinstrumenten en de vrouwelijke figuur. “Deze betoverende, surrealistische naaktfoto is het resultaat van een uniek en met de hand gemanipuleerd dokaproces”, aldus Darius Himes, hoofd fotografie bij Christie’s.

Naaktfoto als NFT

Van de romantische geschiedenis naar het lege nu. Tegenwoordig kan iedereen kunst maken, en verkopen als NFT. En ja, ook in de blockchain doet een naaktfoto van een vrouw het goed, getuige deze blote kunst van Kara Del Toro. In de wereld van de non-fungible tokens mogen dan miljoenen rondgaan, de naaktfoto van Kara Del Toro haalt het qua bedrag nog lang niet bij die van Kiki de Montparnasse. Ja, soms wint analoog het nog van digitaal.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.