Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Eten & Drinken 3 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Deze gin smaakt naar bitterballen: scheids, waar blijft die Monkey47?

Premium ginmerk Monkey47 introduceert een speciale limited edition gin met knipoog naar Amsterdam en Neerlands culinaire trots: de bitterbal. Zat hier iemand op te wachten, was hier vraag naar? Bitterballen horen bij een borrel en niet in je borrel, toch? Mis! Er hoort een bijzonder verhaal bij. En een heel bijzondere smaak.

Wij houden van gins met een bijzonder verhaal en Monkey47 is all about story. Neem alleen al de naam. Die is afkomstig van een legendarische Engelsman met roots in India, die in het Zwarte Woud verzeild raakte en uit heimwee experimenteerde met het destilleren van zijn eigen gin, die hij vernoemde naar zijn favoriete aap. Of het waar is of niet, feit is dat het recept van de gin maar liefst 47 botanische ingrediënten bevatte, een deel uit India en een deel uit het Zwarte Woud.

Monkey47: exclusieve gin smaakt naar bitterballen

The Black Forest Distillers maakten hier een prachtige medicinale fles bij, compleet met de aap en het nummer 47 (dat ook verwees naar het alcoholpercentage) erop. Belangrijker dan de herkomst, is dat het een bijzonder goede en lekkere gin is, die geliefd is bij cocktailbars om de rijkheid en smaakschakeringen.

Superexclusieve gin met bitterballensmaak van Monkey47
De meesterdestilleerders werken in het grootste geheim (Afbeelding: Monkey47)

Wat zeggen de makers zelf over hun gin? “Monkey47 Schwarzwald Dry Gin is de met medailles behangen Duitse super premium gin, favoriet van ’s werelds beste cocktailbars en ginliefhebbers uit alle hoeken en winstreken. De gin in de iconische apothekersfles wordt gedistilleerd in kleine batches van 100 liter bij Black Forest Distillers, en gebruikt een historisch recept met 47 unieke botanicals, een unieke blend van kruiden, specerijen, vruchten, zaden en planten uit het Zwarte Woud en exotische oorden. Het productieproces omvat cutting edge vormen van maceratie, distillatie, percolatie, extractie en oxidatie om de optimale, delicate smaak van de verschillende botanicals te vangen.”

De Experimentum Serie van Monkey47

Dat is een hele mond vol, niet? Een klein slokje Monkey47 laten rondgaan in je mond is inderdaad een unieke smaaksensatie. Een bijzondere ervaring en bijna zonde om te mixen, maar het kan nóg bijzonderder. Om de traditie van storytelling levend te houden en geregeld iets bijzonders en nieuws te kunnen brengen rond haar gin, komt Monkey47 af en toe met een speciale limited edition ‘Experimentum Serie’. Hierbij wordt een stad geadopteerd en zoeken de meesterdistilleerders naar raakvlakken met lokale smaken.

Voorgaande edities:

  • 2y03: Wenen – abrikozen en papaver
  • 2y02: Brussel – blauwe mosselen, Belgisch bier van hoge gisting en chocolade-peper
  • 2y01: Tokyo – Sansho, Kobe Beef Fat Wash

Nu is Amsterdam aan de beurt:

  • 2y04: Amsterdam – Bitterballen-extract en mosterdzaad
Superexclusieve gin met bitterballensmaak van Monkey47
2y04: Amsterdam – Bitterballen-extract en mosterdzaad (Afbeelding: Monkey47)

Bitterballen behoren tot ons culinair erfgoed en in combinatie met mosterd zijn de perfecte begeleiders van een borreltje (of een bittertje, vandaar de naam bitterbal). Nu dus in aroma’s vereeuwigd met een speciale Monkey47.

Tasting notes

“Monkey47 Experimentum Series 2y04 is een exquise gin met een kruidig, hartig en rond smaakprofiel en een subtiele hint van pittige mosterd. De grote inspirator van de gin – de glorieuze bitterbal – wordt doorgaans loeiheet genuttigd, gelijk hieraan laat de gin ook een verwarmende deken van voldoening achter. De combinatie van onverwachte ingrediënten maken van deze gin een exceptionele smaakervaring voor ware connaisseurs die niet bang zijn om de grenzen op te zoeken van wat zintuigelijk haalbaar lijkt.”

Superexclusieve gin met bitterballensmaak van Monkey47
Ook de ‘gewone’ Monkey47 combineert prima met bitterballen trouwens (Afbeelding: Monkey47)

Is het iconisch? Ja, want bitterballen! Is het exclusief? Ja, want maar 500 flessen, waarvan 300 voor de Nederlandse markt. Een deel is te koop bij ambachtelijke slijters, een deel bestemd voor cocktailbars. Is het ook lekker? Gin met bitterbal-mosterdsmaak? Ja! Ga je het elke week bij je tonic gieten? Nee. Want exclusief. En €129,95 per 0,5 L fles, dus ook daarom. Het gaat ook niet om deze specifieke variant.

Conclusie

Dit is vooral een leuke gimmick natuurlijk waarbij het belangrijker is dat Monkey47 weer goed op het netvlies komt bij de cocktailliefhebbers. Want Monkey47 is an sich al speciaal genoeg, een zeer aangename gin die perfect combineert met een goede tonic voor een simpele maar krachtig smakende gin-tonic. Maar stop daar vooral niet met experimenteren, want Monkey47 kan eindeloos veel nieuwe combinaties opleveren als je haar combineert met andere cocktail-ingrediënten. Immers, spelen met ingrediënten is juist wat Monkey47 zo bijzonder maakt.

Verkrijgbaar bij de betere slijter en cocktailbar!

Superexclusieve gin met bitterballensmaak van Monkey47
De meesterdestilleerders werken in het grootste geheim (Afbeelding: Monkey47)
Superexclusieve gin met bitterballensmaak van Monkey47
Hier worden nieuwe recepten uitgedacht (Afbeelding: Monkey47)
Superexclusieve gin met bitterballensmaak van Monkey47
Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin (50cl) (Afbeelding: Monkey47)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.