Coen Grutters
Coen Grutters Auto's & Motoren 11 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze modelauto kost meer dan een nieuwe Toyota Aygo

Hobby’s zijn duur. Zeker als je modelauto’s verzamelt en deze Aston Martin DB5 Vantage graag aan je collectie wil toevoegen. De ‘speelgoedauto’ kost namelijk meer dan een nieuwe Toyota Aygo.

Dit is natuurlijk een ietwat oneerbiedige term. Het schaalmodel dient namelijk niet ter vermaak van je 3-jarige neefje, maar als pronkstuk in een vitrine. De Aston Martin DB5 Vantage wordt namelijk met de grootste zorg gefabriceerd.

1:8 schaalmodel van de Aston Martin DB5 Vantage

Allereerst is er 5.000 uur aan ontwikkeling in de modelauto gaan zitten. Vervolgens is er per exemplaar ruim 500 uur aan handarbeid nodig om het schaalmodel in elkaar te zetten. Een nauwkeurig klusje, aangezien de de 1:8-schaal DB5 uit duizenden onderdelen bestaat.

Bewonder de foto’s en zie hoeveel aandacht is uitgegaan naar onder meer de ouderwetse spaakvelgen, het instrumentenpaneel en zelfs het systeem van de deurvergrendeling. Het oog voor detail is waanzinnig. Zelfs de minuscule logootjes zijn geen simpele stickertjes, zoals je bij een speelgoedauto zou verwachten.

Peperdure modelauto

Ben je gecharmeerd van de verfijnde modelauto? Dan zal je diep in de buidel moeten tasten. Modelbouwer Amalgam Collection maakt namelijk slechts 199 exemplaren van de Aston Martin DB5 Vantage en per stuk kosten ze 19.995 euro. Dat is meer dan een Toyota Aygo X, die je nieuw voor minder dan 18.600 euro koopt.

Van de real-life Aston Martin DB5 Vantage werden tussen 1963 en 1965 werden iets meer dan duizend modellen gebouwd, waarmee de modelauto exclusiever is dan het origineel. Uiteraard is de auto, die een iconische status kreeg door zijn rol in de James Bond-reeks, een tik prijziger dan het schaalmodel. Prijzen van tweedehands Aston Martin DB5’s lopen al gauw richting een miljoen euro. Gelukkig schreven we recent over deze betaalbare occasion, die ook wel de poor man’s Aston Martin wordt genoemd.

toyota aygo x
De Toyota Aygo X (Afbeelding: Toyota)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.