Coen Grutters
Coen Grutters Formule 1 8 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit win je bij 1 miljoen inzet op Max Verstappen als wereldkampioen

In Spanje toonde Max Verstappen afgelopen weekend wederom absolute dominantie in zijn Red Bull, waarmee hij de leiding in het kampioenschap verder uitbouwt. Volgens veel Formule 1-fans is het seizoen van 2023 dan ook al zo goed als beslist. Maar wat als je geld inzet op de wereldkampioen?

We krijgen Mercedes-vibes van Red Bull Racing, dat dit seizoen (net als vorig jaar) niets heel laat van de concurrentie. Een beetje zoals Mercedes dat deed in de eerste jaren van het hybride V6-tijdperk. Op dit moment heeft Max Verstappen 170 punten, waarmee hij ver voor zijn teamgenoot Sergio Pérez ligt, die zijn 117 punten nog eens goed natelt. Kampioenschap in the pocket, toch?

1 miljoen euro op Max Verstappen als wereldkampioen

Daar lijkt het wel op als we de wedkantoren mogen geloven. Als je nu 1 miljoen euro inzet op Max Verstappen als wereldkampioen, dan maak je slechts 20.000 euro winst als je later dit Formule 1-seizoen je gelijk haalt. Een fractie vergeleken met de 33 miljoen euro die je zou verdienen als zijn Mexicaanse teamgenoot de titel pakt. Ontmoedigende cijfers voor Pérez, maar gelukkig heeft hij een uitbundig wagenpark om zichzelf op te vrolijken.

Wedkantoren kijken heus niet door een oranje bril, maar passen simpelweg kansberekening toe. En de kans dat Max Verstappen dit jaar wereldkampioen wordt, is nou eenmaal ontzettend groot. Maar waarom dan toch nog die 20 mille als je 1 miljoen euro van je zuurverdiende centen erop inzet? Nou, er bestaat natuurlijk altijd een kans dat het anders loopt. Dat een andere coureur een serieuze dreiging kan vormen lijkt nu wellicht niet reëel, maar de Nederlandse Belg kan bijvoorbeeld ook gewond raken tijdens een zware crash. Kan hij om die reden zijn seizoen niet voortzetten, dan kun je jouw 1 miljoen euro gedag zwaaien en ligt het kampioenschap weer op tafel.

Max Verstappen F1 Formule 1 wereldkampioen wedden Red Bull Racing
Max Verstappen wint in 2021 zijn eerste kampioenschap na een de zenuwslopende finalerace. (Afbeelding: ANP)

Als dat gebeurt, is Sergio Pérez hoogstwaarschijnlijk degene die er met de buit vandoor gaat. Nog altijd een Red Bull-coureur die kampioen wordt en de kans dat Red Bull Racing de constructeurstrofee aan het einde van dit Formule 1-seizoen mag heven, is dan ook uiterst aannemelijk. Om die reden is de winst die je kunt halen als je je geld op team Red Bull Racing inzet nóg lager. Leg je 1 miljoen euro in met het idee dat Red Bull Racing wereldkampioen wordt van de constructeurs? Dan verdien je slechts 10.000 euro als dat uitkomt.

7 miljard euro winst bij Formule 1-weddenschap

Je kan op dit moment ook nog je geld inzetten op Formule 1-team Williams. Met slechts 1 punt bungelt het ooit zo machtige team onderaan het constructeurskampioenschap. Daarmee is Williams niet eens de underdog, maar meer een uitgemergeld zwerfhondje. Zet je 1 miljoen euro in op Williams, dan ga je met ruim 7 miljard euro naar huis als het Williams op wonderbaarlijke wijze lukt het constructeurskampioenschap te winnen. Zet je hetzelfde bedrag in op Nyck de Vries als wereldkampioen, dan verdien je overigens 9 miljard. Die kans in nagenoeg nul.

Vaarwel Viaplay: ‘Uitzendrechten F1 terug naar het oude nest’

Maar, zoals elke wiskundige weet, een kleine kans betekent niet dat er geen kans is. Geef een aap een typemachine en er bestaat een kans dat Koko het complete eerste testament woord voor woord typt. De kans is klein, maar de kans bestaat. Echter, als je zo graag van je geld af wil, kan je het net zo goed stukslaan op de villa van Feyenoord-ster Orkun Kökçü.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.