Alrik de Jong
Alrik de Jong Design 4 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Microsoft wijzigt toetsenbord voor het eerst in 30 jaar met sneltoets

Je toetsenbord gaat voor het eerst in 30 jaar op de schop. Microsoft voegt een Copilot-sneltoets toe, en dat laat nog maar eens zien wat voor grote rol AI speelt in de toekomstplannen van het techbedrijf dat ooit is opgericht door Bill Gates.

De vorige revolutie op je toetsenbord was de Windows-sneltoets, en die toevoeging is al bijna dertig jaar geleden voltooid. Die knop is inmiddels verankerd in je referentiekader, maar je zal nu moeten wennen aan een nieuw logo.

Microsoft voegt sneltoets Copilot toe aan toetsenbord

De nieuwe sneltoets brengt je met één druk op de knop naar Copilot. Microsoft 365 Copilot is een assistent-functie voor kunstmatige intelligentie die op 16 maart 2023 door Microsoft is geïntroduceerd. Deze tool, ontworpen voor Microsoft 365-apps en -services, Edge en Windows maakt gebruik van de geavanceerde mogelijkheden van grote taalmodellen van OpenAI’s GPT-4.

Uiteindelijk is het aan fabrikanten die de hardware bieden of ze daadwerkelijk de Copilot-sneltoets toevoegen aan het vernieuwde toetsenbord. Maar net als bij de Windows-sneltoets is de verwachting dat grote fabrikanten dit wel gaan doen. Microsoft is natuurlijk veruit het meest gebruikte besturingssysteem voor laptops en PC’s. Op de apparaten van Apple na uiteraard, dat zijn eigen besturingssysteem heeft.

Dell XPS-laptops en nieuwe Surface

De eerste laptops met een Copilot-sneltoets zijn direct al aangekondigd. Hierbij gaat het om de nieuwe XPS-serie van Dell. En in het eerste kwartaal van 2024 onthult Microsoft zelf met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de nieuwe Surface-serie. Bij deze nieuwe generatie laptops is het toetsenbord voorzien van de revolutionaire AI-toets.

Microsoft beperkt zich met Copilot overigens niet alleen tot laptops en PC’s. Op 27 december werd de app gelanceerd, beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Terug naar Windows XP

Meer van de oldskool Windows dan dat gedoe met AI op je nieuwe toetsenbord? Check dan deze geniale Windows XP-kersttrui die eind 2023 werd gelanceerd.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.