Felix Decavel
Felix Decavel Stijl 29 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Microsoft herstart Windows XP op ‘lelijke’ kersttrui

Microsoft breit Kerstmis en nostalgische technologie aan elkaar voor de splinternieuwe Windows Ugly Sweater. Deze ‘lelijke’ kersttrui eert een iconisch stukje digitale geschiedenis: de Windows XP-achtergrond Bliss.

Voor kerstcadeau’s waar de wederhelft wél blij van wordt, kun je bij Sylvie Meis aankloppen. Maar indien je een Secret Santa-feestje onveilig wenst te maken, herstart je gewoon je oude Microsoft-computer.

Microsoft plaatst Windows-achtergrond op kersttrui

Geïnspireerd door het klassieke landschap dat pc-gebruikers van 2001 tot 2008 begroette, combineert de kersttrui van Microsoft de rollende, HD-groene heuvels en rustige, wolkenblauwe lucht in de vorm van een kersttrui. “Het ziet er goed uit op een monitor, maar nog beter op jou”, verkondigt het bedrijf. Oordeel zelf.

kersttrui, microsoft, windows
(Afbeelding: Xbox Gear Shop)

Naast de Bliss-achtergrond bevat het kledingstuk ook ontwerpelementen die teruggrijpen naar de dagen van Windows XP, zoals de felblauwe taakbalk die verschijnt in de blauwe zoom van de kersttrui. En de hele look klikt lekker in elkaar met een muisaanwijzer die over de heuvel zweeft.

(Afbeelding: Xbox Gear Shop)

De achtergrond is synoniem met het computertijdperk in het begin van het millennium en bezet een speciale plaats in in de digitale wereld. De foto zelf werd in 1996 vastgelegd door de Ierse fotograaf Charles O’Rear. Maar Microsoft kocht de stockfoto later in 2000 en maakte het de standaard achtergrond voor het bureaublad van Windows XP.

kersttrui, microsoft, windows
(Afbeelding: Xbox Gear Shop)

De Bliss-wallpaper is een van de meest bekeken foto’s ter wereld en staat symbool voor nostalgie bij de digitale generatie. De lelijke kersttruien van Microsoft van de afgelopen jaren waren een eerbetoon aan technische relikwieën als Clippy en Minesweeper. En speciaal voor de kerstdagen van 2023 is nu Bliss toegevoegd aan de nostalgische kledingkast.

kersttrui, microsoft, windows
(Afbeelding: Xbox Gear Shop)

Maar de verwarmende kwaliteiten van de Microsoft-kersttrui stoppen niet bij het knusse katoen en acryl. Want de opbrengst van de verkoop van de Bliss Edition gaat naar The Nature Conservancy. Deze organisatie zet zich in voor het behoud van land en water. Je kunt de Windows Ugly Sweater: Bliss Edition voor 64,95 euro bestellen op de website van Xbox Gear Shop. Let wel: de voorraad zal niet zal strekken. Maar als je de ‘lelijke’ kersttrui nu bestelt, ben je nog op tijd voor Kerstmis.

Ook nieuwe Bliss-wallpapers

Naast deze kersttrui heeft Microsoft ook een serie achtergronden uitgebracht die geïnspireerd zijn op Bliss. Deze kunstzinnige wallpapers kunnen worden gedownload voor desktops of mobiele apparaten, zodat fans dit stukje verleden kunnen meenemen naar het nieuwe digitale tijdperk.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.