Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 29 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze verrassende landen voeren economische groei aan in Europa

Als we van het bruto binnenlands product uitgaan, lopen de verschillen tussen lidstaten van de Europese Unie ver uiteen. Maar de inhaalbeweging is een feit. Deze verrassende landen vertonen de meeste economische groei in Europa.

Ook qua benzineprijzen zijn er stevige uitschieters over de grenzen heen. Nederland leidt zowaar met de duurste naft van het hele continent. En wat economische groei betreft, hinken we niet alleen achterop maar gaat ons land zelfs achteruit.

Europese landen met de meeste economische groei

Wereldwijd kunnen we evenzeer van een verrassing spreken. De snelst groeiende economieën op de planeet zijn voornamelijk kleine spelers op het geopolitieke toneel.

Top 10 snelst groeiende economieën vol tropische verrassingen

Maar uiteraard is er meer marge om te groeien, wanneer het bruto binnenlands product nog relatief schamel is ten opzichte van economische grootmachten. Desalniettemin tonen de cijfers aan dat we in Europa kunnen spreken van inhaalbeweging. En meer economische pariteit binnen de Europese Unie is sowieso een goede zaak voor alle lidstaten.

Als we de recentste cijfers van het CBS onder de loep nemen, komen de volgende Europese landen naar voren die de meeste economische groei vertonen. Let wel, het betreft een momentopname van het stijgende of dalende bbp in het tweede kwartaal van 2023, met andere woorden in de 91 dagen van april tot en met juni. De gegevens van het CBS zijn gebaseerd op verschillende indicatoren van Eurostat, het orgaan van de EU verantwoordelijk voor het bijhouden van data.

Lidstaat EU Economische Groei
Malta 3,9 %
Griekenland 2,9 %
Roemenië 2,7 %
Kroatië 2,6 %
Cyprus 2,2 %
Spanje 2,1 %
Bulgarije 1,9 %
Portugal 1,9 %
Slowakije 1,6 %
Slovenië 1,5 %
België 1,3 %
Litouwen 0,7 %
Denemarken 0,6 %
Frankrijk 0,6 %
Italië 0,0 %
Nederland – 0,2 %
Duitsland – 0,4 %
Finland – 0,6 %
Ierland – 0,7 %
Tsjechië – 1,1 %
Letland – 1,1 %
Polen – 1,1 %
Oostenrijk – 1,3 %
Zweden – 1,4 %
Luxemburg – 1,7 %
Hongarije – 2,4 %
Estland – 2,9 %

Van alle lidstaten in de EU leidt Malta de dans met de meeste economische groei. De economie van Nederland kromp dan weer in het tweede kwartaal van 2023 met 0,2 procent. En naar verwachting zal deze trend zich ook in 2024 verderzetten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.