Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 2 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Eerste horrorfilm met Mickey Mouse tergt Disney tot op het bot

De eerste versie van Mickey Mouse is sinds 1 januari publiek domein geworden in de Verenigde Staten. Het resultaat: de eerste horrorfilm met de voorheen zo onschuldige cartoonmuis als resultaat. Dat zagen we eerder ook al bij Winnie the Pooh.

Zelfs Disney kan de dans niet ontspringen: Steamboat Willie is nu van iedereen. Een historisch moment, want de iconische cartoon markeerde het debuut van Mickey én Minnie Mouse.

Disney verliest de strijd

De entertainmentgigant lobbyt al decennia om de grenzen van auteursrecht op te rekken, vaak met succes. De invloed van Disney wat het publieke domein betreft is dus groot. Toch is Mickey Mouse nu voor iedereen te gebruiken. Althans: die specifieke versie van Mickey Mouse, uit Steamboat Willie. Je kunt dus niet een modernere versie van Mickey gebruiken voor je eigen creaties.

Dat gaat ongetwijfeld vele rechtszaken opleveren, want het exacte definiëren van wanneer het nou om de ene en niet om de andere versie van een iconisch personage gaat, houdt ook bijvoorbeeld de nazaten van Sherlock-schrijver Arthur Conan Doyle bezig. Zij beweerden in 2021 nog dat Netflix een nog door auteursrecht beschermde versie van de detective gebruikte.

Mickey’s Mouse Trap

Afijn, terug naar Mickey. Het was al langere tijd bekend dat Steamboat Willie en die specifieke versies van Mickey en Minnie public domain zouden worden. Achter de schermen zijn vele creatievelingen dan ook al bezig geweest om daar direct op in te spelen.

Daar plukken we nu, een paar dagen na de jaarwisseling, al de vruchten van. Op nieuwjaarsdag werd direct al de trailer uitgebracht voor Mickey’s Mouse Trap, een horrorfilm waarin Disney’s iconische personage een seriemoordenaar is.

Absurde horrorfilm

In de eerste beelden zien we een griezelige Mickey die zijn volgende slachtoffer achtervolgt in een pretpark. “Het is de 21e verjaardag van Alex, maar ze zit vast in de amusementshal met een late dienst, dus haar vrienden besluiten haar te verrassen. Maar een gemaskerde moordenaar verkleed als Mickey Mouse besluit een eigen spel met hen te spelen dat ze moet zien te overleven”, aldus de ietwat fantasieloze synopsis.

Ook de makers zelf beseffen overigens hoe absurd de eerste beelden zijn: “We wilden er gewoon lol mee hebben. Ik bedoel, het is Steamboat Willie’s Mickey Mouse die mensen vermoord”, aldus regisseur Jamie Bailey. “Het is belachelijk. We zijn ermee aan de gang gegaan en hebben er lol in gehad en ik denk dat dat te zien is.”

Van Mickey naar Winnie the Pooh

De trailer is overigens niet een losstaand grapje; Mickey’s Mouse Trap gaat daadwerkelijk uitkomen als volledige film. Over de uiteindelijke releasedatum is echter nog niets bekend.

Laten we eerlijk zijn; dit is simpelweg de partij die er het snelst bij is met een absurde creatie, de eerste van velen. De kans dat de horrorfilm daadwerkelijk de moeite waard gaat zijn is klein. Kijk alleen al naar de vergelijkbare Winnie the Pooh-horrorfilm van vorig jaar.

En Steamboat Willie zelf? Die kan iedereen nu online zetten, waardoor je de cartoon nu ook gratis op YouTube kunt streamen

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.