Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 14 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Transformers-regisseur in problemen door vermoorde duif

Michael Bay zit in de problemen. De Transformers-regisseur wordt al vijf jaar achtervolgd door een rechtszaak, een principekwestie. Baantjer Bay en de vermoorde duif in Italië.

Van de originele Bad Boys tot een barrage aan Transformers-films: Michael Bay levert al decennia pure popcornfilms af. Explosiewerk en veel special effects. Amerikaanse adrenaline in plaats van fijnzinnigheid, zullen we maar zeggen.

Terug naar 6 underground

Helaas gaat er ook wel eens iets mis tijdens de opnames van al dat spektakel. En dan hebben we het dit keer niet over een stuntman die zijn been breekt of budgetten die overschreden worden. Nee, we hebben het over een duif.

We nemen je mee terug naar 2018, in de tijd dat de pandemie nog pure fictie was, een scenario voor films. Films zoals Bay ze zou maken. In dat jaar was de regisseur en producent druk bezig met het filmen van 6 Underground, een actiefilm voor en van Netflix.

Belabberde film en vermoorde duif

De uiteindelijke film was zelfs voor Bay’s doen wat ons betreft net iets té hersenloos. De 36 procent op Rotten Tomatoes en 6,1 op IMDb zeggen genoeg. Toch zal het hele project Michael Bay nog lang bijblijven.

Naar verluidt is er namelijk een duif vermoord tijdens de opnames. Het arme beest zou op fatale wijze in aanraking zijn gekomen met een dolly, een camera op wielen. Iemand op de set zou er foto’s van gemaakt hebben, met alle gevolgen van dien.

"6 UNDERGROUND" (2019) - Pictured: Ryan Reynolds Photo by: Christian Black/Courtesy of Netflix
6 Underground (Afbeelding: Netflix)

Waar ze elders niet op zouden kijken van zo’n incident, denken ze er in Italië anders over. Duiven genieten onder de Italiaanse wet speciale bescherming. Het is simpelweg illegaal om ze pijn te doen, te vangen en al helemaal om ze te doden.

Principekwestie voor Michael Bay

Michael Bay stond weliswaar niet achter de camera in kwestie, maar wordt door de Italiaanse politie wel verantwoordelijk gehouden. En hoe. Bay en zijn team zijn al vijf jaar aan het touwtrekken met de Italiaanse autoriteiten. Ze hebben al drie keer geprobeerd om de zaak te laten seponeren, zonder resultaat.

HBO Max pikt oorlogsfilm met perfecte score van Netflix

Voor de regisseur is het vooral een principekwestie. Volgens hem is het hele incident namelijk simpelweg nooit gebeurd: “Ik ben een bekende dierenliefhebber en een grote dierenactivist”, verklaarde hij. “Geen enkel dier dat bij de productie betrokken was raakte gewond. Of bij een andere productie waar ik de afgelopen dertig jaar aan heb gewerkt.”

Slepende rechtszaak

Sterker nog, met het betalen van een kleine boete zou de filmmaker al dit gedoe achter zich kunnen laten. “Ik weiger dat te doen, omdat ik niet schuld ga bekennen voor het verwonden van een dier”, aldus Bay. “We hebben duidelijk videobewijs, een groot aantal getuigen en veiligheidsagenten die ons vrijpleiten, en bovendien hun enige paparazzifoto weerleggen – een foto die een verkeerd beeld schetst.”

Het resultaat? Iets wat amper nieuwswaardig zou zijn en af had kunnen lopen met een miniboete, gaat na vijf jaar in de rechtbank belanden. “Er is een lopende rechtszaak, dus ik kan niet ingaan op de details, maar ik ben ervan overtuigd dat we zullen zegevieren als ik mijn zegje in de rechtbank kan gaan doen,” vat de regisseur het zelf samen.

Pas op!

Pas dus op tijdens je volgende vakantie in Italië. Voor je het weet wordt je vijf jaar lang achtervolgd door één duif. Terwijl we op de uitslag van de merkwaardige zaak wachten, kun je alvast de beestachtige trailer checken voor de volgende Transformers-film van Michael Bay: Rise of the Beasts.

The Wrap

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.