Felix Decavel
Felix Decavel Design 4 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

De meest ingewikkelde IKEA-meubels volgens de wetenschap

Bloed, Zweed en tranen. Maar niet zonder gehaktballetjes. Dit zijn de meest ingewikkelde IKEA-meubels om in elkaar te zetten, volgens de wetenschap.

Tijd om te verhuizen? Check in welke Europese zonnige oorden je nog betaalbaar vastgoed vindt. Hoe dan ook heb je daar ongetwijfeld ook een IKEA om op te vloeken. Maar welke meubelen van de Zweedse fabrikant roepen de meest verwensingen op?

10 meest ingewikkelde IKEA-meubels

Neem het niet van onze stukgelopen relatie aan, maar van The Flat-Pack Stress Index. In deze geinige studie van Hot UK Deals werd onderzocht welke IKEA-meubels de meeste stress veroorzaken tijdens het in elkaar zetten.

Het onderzoek

Er bestaat geen exacte wetenschappelijke methode om stress in kaart te brengen, maar in de geneeskunde geldt hartslag als een goede graadmeter. Het gevoerde onderzoek over de meest ingewikkelde IKEA-meubels is dan ook gestoeld op drie pijlers: hartslag, hartslagvariabiliteit (HVR) en voltooiingspercentage. Een lagere hartslag is vaak een indicator van een laag stress-niveau. En hoe fitter of relaxter je bent, hoe hoger de interval tussen je hartslagen.

Met een hartslagmeter om de pols gingen honderd mensen in teams van twee aan de slag met dertig van de populairste IKEA-meubelen. Daarbij werd dus niet alleen de hartslag gemeten, maar ook de interval tussen hartslagen en in welke mate het pakket in elkaar werd gezet binnen een bepaalde tijd. Elk bouwpakket kreeg een eigen aparte tijdspanne naargelang de moeilijkheidsgraad.

Het resultaat

Op basis daarvan kregen alle onderzochte producten van de Zweedse meubelfabrikant een score op 100. En volgens deze Flat-Pack Stress Index zijn dit de tien meest ingewikkelde IKEA-meubels om in elkaar te zetten. Ook wel relatiebrekers genaamd.

IKEA-meubel Stress Index Score Prijs
PAX
kledingkast
100 € 393
BRIMNES
bed met opberglades
87 € 219
HEMNES
bedbank met drie lades
86 € 329
BESTA
Tv-meubel
80 € 300
BESTA opbergcombinatie 78 € 560
EKET
kabinet
77 € 80
HEMNES
kast met acht lades
71 € 349
NORDLI
bedframe
70 € 349
NIKKEBY
kast met 4 lades
67 € 60
TRULSTORP
salontafel
65 € 129

 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.