Pim Jansen
Pim Jansen Eten & Drinken 14 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

McDonald’s lanceert eerste vegan burger en de naam is logisch

Eindelijk maar toch: McDonald’s komt met de eerste vegan burger, de McPlant genaamd. Binnenkort komt de veganistische snack tijdelijk op de menukaart in Groot-Brittannië en daarna waarschijnlijk permanent.

Er was natuurlijk al een vega McChicken, maar de McPlant is geheel vegan. Goed nieuws dus voor fastfood minnende veganisten.

McPlant: de eerste vegan burger van McDonald’s

De eerste vegan burger van McDonald’s bestaat uit de veganistische ‘Beyond Burger’ en een plakje veganistische kaas op basis van erwteneiwit. Die kaas, niet te verwarren met de Nederlandse variant, heeft volgens het bedrijf dezelfde smaak als de normale kaas. Er zal overigens vast wel een verschil te proeven zijn. Anders zouden we zeggen: doe alle kaas op deze manier.

mcplant, eerste vegan burger, mcdonald's
McPlant (Afbeelding: McDonald's)

Ook het sesambroodje en de nieuw ontwikkelde saus van de McPlant zijn vegan. De eerste vegan burger van McDonald’s wordt afgetopt met de welbekende toppings sla, ui, tomaat, augurk, ketchup en mosterd. Dan nog even wat technische specificaties. De snack telt zo’n 429 calorieën. Dit is meer dan een cheeseburger van hetzelfde bedrijf (297 calorieën), maar minder dan de Big Mac en de McChicken.

Wanneer en waar te koop?

Over de uitrol van de eerste vegan burger van McDonald’s in Nederland is nog niet veel bekend. Vanaf 29 september is de McPlant te koop in tien filialen in de Engelse stad Coventry. In oktober volgen er nog 250 restaurants in Groot-Brittannië. En in 2022 gaat de fastfoodketen het veganistische broodje over het hele land zal aanbieden. Nederlandse veganisten moeten nog even geduld hebben.

mcplant, eerste vegan burger, mcdonald's, beyond meat
Beyond Meat (Afbeelding: McDonald's)

Groot-Brittanië heeft dus de primeur met de introductie. Het is het eerste product sinds McDonald’s in 2020 officieel zijn wereldwijde McPlant-platform onthulde. De vegan burger is volledig geaccrediteerd als veganistisch door de Vegetarian Society, om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de hoogste veganistische normen. Lees op deze webpagina meer over de snack die hopelijk voor een fastfoodrevolutie gaat zorgen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.