Pim Jansen
Pim Jansen Huizenmarkt 23 nov 2023
Leestijd: 1 minuut

Dit is je hypotheek met het gemiddelde startsalaris in Nederland

Als starter een geschikte woning vinden, is niet heel makkelijk in Nederland. Maar het kan. Dit is je maximale hypotheek met het gemiddelde startsalaris.

Het gemiddelde startsalaris in Nederland verschilt natuurlijk per opleiding en sector. Zo is het gemiddelde startsalaris na een studie Fiscale Economie 46.300 euro bruto per jaar, terwijl je na de Kunstacademie begint met een gemiddeld loon van 17.400 euro bruto per jaar. Om maar te zwijgen over de bestbetaalde startersbanen.

Gemiddeld startsalaris in Nederland

Hoe dan ook zijn startsalarissen van 4.000 euro bruto per maand geen uitzondering meer. Volgens onderzoek van Magnet.me lag het gemiddelde startsalaris van net afgestudeerden op 2.839 euro euro bruto per maand in het eerste kwartaal van 2023.

Per jaar is dat een startsalaris van 34.068 euro. Ervan uitgaande dat je 8 procent vakantietoeslag krijgt, kom je dan op een bruto jaarsalaris van 36.793 euro, waarmee jouw hypotheek wordt berekend.

Maximale hypotheek

Om de maximale hypotheek met het gemiddelde startsalaris in Nederland te berekenen, gebruiken we de onafhankelijke tool van Independer. We gaan uit van een 25-jarige alleenstaande zonder leningen en schulden (al is dat een uitstervend ras). Komen we uit op een bedrag van 154.718 euro dat je kunt lenen voor een koopwoning. Daarvoor kun je bijvoorbeeld deze vrijstaande woning kopen, waarbij je dan nog genoeg geld overhoudt voor een verbouwing.

Ben je niet alleenstaand, maar wil je als stel met beide het gemiddelde startsalaris een huis kopen, dan is je maximale hypotheek 353.641 euro. Dit bij 4,14 procent rente een rentevaste periode van 10 jaar.

Let wel, de situatie is natuurlijk hypothetisch en de exacte hypotheek kan iets verschillen. Maar de tool van Independer geeft doorgaans een uiterst betrouwbaar beeld van wat je kunt lenen voor een koopwoning.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.