Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 23 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

Met de juiste ski’s maak jij de blits op de piste, check de keuzehulp

Je vrienden de baas zijn op de piste, wie wil dat nu niet? Met het juiste paar ski’s aan je voeten wordt jouw wintersportvakantie bovendien leuker, veiliger en comfortabeler. Maar hoe vind je de juiste match? Deze keuzehulp helpt jou op weg naar het juiste paar ski’s.

De ideale ski past bij jouw niveau, lengte, gewicht en voorkeuren. Bij het kiezen welke ski’s je aanschaft, moet je dus op verschillende zaken letten. Wij helpen je graag een handje zodat niets een geslaagd wintersportavontuur meer in de weg staat!

Stap 1: bepaal je niveau

Wat voor ski je nodig hebt, is in eerste plaats afhankelijk van je niveau. Als jij voor de eerste keer op de latten staat, heb je iets heel anders nodig dan als je al jaren skiet. Het grootste verschil zit hem in de stijfheid, vorm en lengte.

  • Beginner: als beginnende skiër kun je nog niet alle pistes af. Je bent helemaal nieuw op de piste of hebt al eens eerder geskied, maar je bent nog veel aan het leren. Je zoekt voornamelijk stabiliteit.
  • Gevorderd: je hebt een aantal jaren ervaring. Dus in de juiste omstandigheden kom je snel en soepel beneden en je kunt de meeste afdalingen aan. Je weet goed wat je nodig hebt van je ski’s om fijn te kunnen skiën!
  • Expert: je voelt je zeer comfortabel op je ski’s en je hebt al flink wat ski-ervaring in de benen. Jouw techniek is van hoog niveau en je neemt moeiteloos elke afdaling, ongeacht de omstandigheden of kwaliteit van de sneeuw.
Welk gebied kies je?
Bron: Getty Images

Stap 2: waar ga je skiën?

Binnen het skiën bestaan er een aantal subcategorieën. Wat ga je precies doen op je ski’s en waar ga je dit precies doen? We vertellen je welke types er zijn en welke jij nodig hebt voor jouw plannen.

  • Piste: als je hier vooral te vinden bent, zijn dit de ski’s voor jou. Binnen dit type vind je nog variatie in bijvoorbeeld radius en stijfheid, geschikt voor verschillende niveaus. Zo kun je dus precies de pisteski vinden die bij jou past.
  • All mountain: met een all mountain ski kun je op verschillende terreinen skiën. Deze ski functioneert goed op de piste, maar ook daarbuiten kom je comfortabel beneden. All mountain ski’s zijn onder je voeten iets breder voor meer drijfvermogen.
  • Freeride: jouw winteravonturen spelen zich voornamelijk buiten de gebaande paden af. Jij bent vooral off-piste te vinden. Freeride ski’s sluiten goed aan bij jouw plannen omdat ze zeer breed zijn. Hierdoor heb je veel drijfvermogen om makkelijk op poedersneeuw te skiën.
  • Freestyle: als jij meer in de lucht te vinden bent dan in de sneeuw, kies je voor freestyle ski’s. Met deze ski’s spring, draai en vlieg je door het funpark. Deze ski’s moeten lekker flexibel zijn om een harde landing goed op te kunnen vangen.

Stap 3: maat bepalen

Ski’s worden in verschillende lengtes uitgebracht, zodat iedereen het perfecte paar kan vinden. Welke lengte goed bij je past is afhankelijk van een aantal factoren, zoals niveau, gewicht, het terrein waarop je skiet en skistijl. Houd daarom onderstaande tabel aan:

Bekijk hier welke lengte ski's je het beste kunt aanschaffen.
Bron: Bever Bron: Bever

Stap 4: waar let ik nog meer op?

Bij het kiezen van een nieuw paar ski’s kun je op talloze dingen letten. Een aantal eigenschappen uitgelicht.

  • Stijfheid: de stijfheid van de ski zegt iets over hoe makkelijk je de ski kunt buigen. Een flexibele ski is makkelijk te besturen op lage snelheden. Beginnende skiërs en freestylers zullen een voorkeur geven aan een flexibele ski met weinig stijfheid.
  • Rocker of camber: het profiel zegt iets over de vorm van de ski en waar je ski de sneeuw raakt. Bij een camber ski raakt de ski op twee punten de sneeuw, vlak voor en vlak achter je voet. Zodra je op een camber ski gaat staan, zakt het middelste stuk naar beneden waardoor je een groot raakoppervlakte met de sneeuw hebt. Een rocker ski raakt de sneeuw juist wel onder de voet en loopt richting de voor- en achterkant juist omhoog. Een camber zorgt voor veel grip en wendbaarheid door de grotere raakoppervlakte, terwijl een rocker soepel over poedersneeuw zweeft.
  • Radius: de radius wordt bepaald door het verschil in breedte van de ski. De radius is de kleinste bocht die een ski kan maken. Een ski is onder de voet meestal smaller dan aan de voor- en achterzijde. Hoe groter dit verschil, hoe kleiner de radius is. Een kleine radius betekent korte bochten, terwijl een grote radius juist betekent dat je langere bochten kunt maken.

Ook content kun je hergebruiken. Dit artikel is eerder door Bever gepubliceerd en wij van Manners hebben het voor jou herschreven. Want waarom weggooien wat je nog goed kunt gebruiken? Bever Reused is een hergebruikte campagne. #buitenbegintbijbever #reused #recycle

In samenwerking met Bever

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.