Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 28 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

Marvel verandert stiekem einde WandaVision: mega-cameo of foutje?

Marvel heeft drie maanden na dato de finale van WandaVision stilletjes aangepast. Is het niemand minder dan Doctor Strange, of kijken we simpelweg naar een technisch foutje?

Streaming biedt bedrijven als Disney flexibiliteit die niet mogelijk was met bijvoorbeeld DVD’s. Dat merkten we al bij The Mandalorian: de jonge Luke Skywalker uit de finale van seizoen twee werd weken na de première nog aangepast. De special effects kregen dagen na dato een welkome verbetering.

WandaVision krijgt update

Zie het als Kanye West die zijn album The Life of Pablo meermaals aanpastte nadat je het geheel al op Spotify kon beluisteren. Maar dan veel en veel subtieler. Die werkwijze beperkt zich bij Disney niet tot Star Wars. Ook een Marvel Cinematic Universe-serie is nu aangepast. Achteraf dus.

Dan hebben we het over WandaVision. Loki is al lang begonnen, maar toch heeft Marvel Studios subtiel een potentieel enorme easter egg voor fans aan WandaVision toegevoegd. We hebben allemaal de post-credits scène van de finale gezien.

Wanda die in haar blokhut met duistere zaakjes bezig is, met haar magische boek genaamd Darkhold, in een uitgestrekt stuk natuur. Been there, done that, zou je zeggen. Ware het niet dat Marvel Studios het één en ander heeft veranderd, drie maanden na de oorspronkelijke première.

Nieuwe bomen en….

Oplettende fans troffen afgelopen weekend namelijk opeens een nieuwe versie aan. Als je de scène nu nog een keer aanzet op Disney+, dan zie je opeens gezondere bomen onderaan de bergen. Niet al te mindblowing, ware het niet dat je, als je een leesbril erbij pakt, nog een fascinerend detail kan spotten.

Een blurry schaduwachtig figuur vliegt namelijk de bergen af, richting de blokhut van Wanda. Zelfs met de grootste moeite is er amper wat in te zien, maar die schaduw is niet voor niks toegevoegd. Het is duidelijk geen foutje, zou je zeggen.

Doctor Strange !?

Sterker nog, fans denken te weten dat het niemand minder dan Doctor Strange is. Een easter egg waarmee WandaVision gekoppeld wordt aan Doctor Strange in the Multiverse of Madness, een film die maart volgend jaar uitkomt.

Even een stap terug. Het was aanvankelijk officieel de bedoeling dat Benedict Cumberbatch op zou dagen als Doctor Strange in de finale van WandaVision. Uiteindelijk zag Marvel daar vanaf zodat hij niet de spotlights zou stelen, maar het was altijd al duidelijk dat WandaVision echt het voorafje van Doctor Strange in the Multiverse of Madness is. Sterker nog: de Doctor Strange-film zou eigenlijk kort na de serie uitkomen, maar de pandemie gooide roet in het eten.

Elizabeth Olsen speelt dan ook opnieuw de rol van Wanda in die aankomende film. De gebeurtenissen die zij triggert in de finale van haar eigen serie hebben duidelijk grote volgen voor de multiverse-achtbaan waar het Marvel Cinematic Universe de komende jaren induikt.

Sam Raimi

Vandaar dat oplettende fans er zeker van zijn dat de toegevoegde schaduw Doctor Strange is. Het ziet eruit als de silhouette van Strange, die in zijn gebruikelijke staande positie op Wanda afvliegt. Waarmee je direct een mooi beginpunt voor zijn volgende film hebt.

Sterker nog, over het algemeen wordt aangenomen dat de scène is geregisseerd door Sam Raimi, regisseur van Doctor Strange 2, gezien het zijn kenmerkende kinetische, bewegende camerabewegingen bevat.

Als dat het geval is, dan zou deze scène zomaar uit Doctor Strange in the Multiverse of Madness kunnen komen.

Saaie facelift en foutje?

Die film is nu in postproduction, wat zou kunnen betekenen dat recentelijk de special effects voor de scène in kwestie zijn afgerond, waardoor men ook de finale van WandaVision van een upgrade kon voorzien.

Tot we meer weten gaan wij er vanuit dat het niet meer dan dat is: een facelift. Sceptische fans verwachten dan ook dat de mysterieuze schaduw niet meer dan een foutje is. Een schaduw van een helikopter die niet weggewerkt is, of zelfs een vlekje op de lens van de camera. Wat denk jij?

Hoe dan ook is het voor Disney dan ook weer een puik stukje gratis marketing. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Enemies of the State: je favoriete true crime-docu van 2021 komt eraan

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.