Alrik de Jong
Alrik de Jong Sport 15 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Mark Tuitert is de Schaatsinspirator des Vaderlands: zijn week in beeld

Heel Nederland is schaatsgek, maar analist en Olympisch kampioen Mark Tuitert spant de kroon. Mocht het natuurijs zelf geen reden zijn geweest om je schaatsen onder te binden, dan trok de voormalige topschaatser je wel over de streep.

Als er iemand veel in beeld was afgelopen week, dan is het Mark Tuitert. Hij zat bij Op1 over de Elfstedenkoorts te vertellen, analyseerde het WK Schaatsen in Thialf en zat ongetwijfeld in nog een paar tv-programma’s. Niet zonder redenen. Zijn analyses zijn kraakhelder en maken langebaanschaatsen zelfs voor de leek behapbaar. Zijn enthousiasme voor natuurijs is oprecht en aanstekelijk.

De week van Mark Tuitert in beeld

Naast zijn televisieoptredens is Mark Tuitert vooral ook te volgen op Instagram. Tijdens de ‘week der weken’ waren we als redactie verknocht aan zijn account, net als dat van Erben Wennemars, Jutta Leerdam en andere schaatshelden. Om in de sfeer te blijven, technische inspiratie op te doen en goede schaatsplekjes te spotten. Zo togen we na een van zijn video’s direct naar Delfstrahuizen, om het Tjeukemeer op te stappen voor een zeldzaam mooie zaterdag.

Sneeuwkiten bij gebrek aan ijs

De gedroomde winterweek begon ondanks de Siberische temperaturen zonder fatsoenlijk natuurijs. Wel lag er veel sneeuw, en dan zit er maar één ding op. Juist, sneeuwkiten in een weiland.

Heel simpel: je haalt je ski’s van zolder, pakt de kite waarmee je normaal gesproken surft uit de schuur en zoekt een besneeuwd stuk land op. Toegegeven: zo simpel als Mark Tuitert het deed overkomen, is het niet.

Schaatsen op het Tjeukemeer en ander natuurijs

Maar heel Nederland, en Mark Tuitert voorop, wilde natuurlijk schaatsen op natuurijs. Inmiddels weten we allemaal dat dit is gelukt. Waar de meeste Nederlandsers op zijn vroegst om 9 uur ‘s ochtends het ijs betraden, pakten de échte schaatsgekken hun moment vlak na zonsopgang. Zo zagen we deze jaloersmakende video van Koen Verweij op het Tjeukemeer voorbij komen. Op hetzelfde meer onderstreepten Mark Tuitert, Douwe de Vries en Martin Hersman wat het summum is voor schaatsers.

Zondagochtend deed Mark Tuitert het dichter bij huis nog eens dunnetjes over. “Met opgaande zon thuis schaatsen. Does-WijdeAa-Braassemermeer ❄️♥️”, schreef hij op Instagram bij de prachtige beelden. Om nog even na te genieten van het zeldzame winterweer in Nederland: de week van de Schaatsinspirator des Vaderlands in beeld.

Opdat we nooit vergeten!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.