Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Eten & Drinken 19 jul 2022
Leestijd: 5 minuten

Maak thuis onze exclusieve Manners-cocktail met Mijenta Tequila 

Mijenta tequila, nieuw in Nederland, is aromatisch, complex en zijdezacht en dat moet je proeven. Puur en in cocktails. Manners proefde de tequila en werd zó enthousiast dat we samen met cocktailbar Flying Dutchmen een exclusieve zomerse cocktail samenstelden voor onze lezers.

🍸 Scrol naar beneden voor het recept van de Manners x Flying Dutchmen cocktail!

Mijenta is een prijswinnend en kleinschalig tequilamerk uit de Mexicaanse hooglanden van Jalisco. Het merk – nieuw in Nederland – zet in op een duurzame productie waarbij rekening wordt gehouden met het land en de lokale bevolking.

Mijenta Tequila Blanco en Reposado

Mijenta Tequila Blanco is een aromatische, complexe en zijdezachte tequila met lange afdronk en geurnoten van vanille, karamel, tropisch fruit, kaneel en andere specerijen. Eenmaal in de mond komen honing, vanille, karamel, vers fruit en specerijen naar boven.

Maak thuis deze exclusieve cocktail met de betoverend lekkere Mijenta tequila
Mijenta is een prijswinnend en kleinschalig tequilamerk (Afbeelding: Mijenta)

De Reposado rijpt zes maanden op Amerikaans en Frans eiken en Frans acacia, waardoor de tequila een volle body krijgt en hints van bergamot, honing, gedroogd fruit, oranjebloesem en cacao bij zich draagt.

Slow tequila

Alle tequila’s van Mijenta worden van volwassen blauwe agave geproduceerd onder toeziend oog van maestra tequilera Ana Maria Romero. De kenmerkende smaak van Mijenta komt voort uit het secure, langzame proces en de traditionele methodes die het bedrijf gebruikt voor haar tequila. Zo worden de te oogsten planten met aandacht geselecteerd door Ana en haar professionele team van lokale jimadores (agaveboeren). De agave krijgt de tijd om te groeien, de planten worden pas gekapt na zeven of acht jaar, in tegenstelling tot de twee of drie jaar die gebruikelijk is om bulktequila te produceren.

Maak thuis deze exclusieve cocktail met de betoverend lekkere Mijenta tequila
Duurzaam geproduceerd en van hoge kwaliteit (Afbeelding: Mijenta)

De agaveharten worden vervolgens langzaam gekookt en gefermenteerd. Alles krijgt de tijd die nodig is voor het beste resultaat. Mijenta gebuikt bij de verbouwing van hun agave geen pesticiden of herbiciden, zodat het land gezond blijft, en bottelt zowel de Blanco als de Reposado ongefilterd, waardoor het unieke karakter van Mijenta wordt versterkt.

Kwaliteit en duurzaamheid

Duurzaamheid en de lokale gemeenschap vormen het DNA van Mijenta’s filosofie. Niet alleen betrekken ze lokale boeren en werknemers bij het maken van hun tequila, ook alle verpakkingsmiddelen die nodig zijn, worden in Mexico gekocht. De flessen worden zelfs uit lokaal gerecycled glas vervaardigd, en al het papier dat Mijenta gebruikt, denk aan labels en stickers, wordt gemaakt van agave-afval.

Mijenta Tequila Blanco en Mijenta Tequila Reposado zijn verkrijgbaar bij de horeca van Soho House en Entourage Group, cocktailbar Flying Dutchmen in Amsterdam, de winkels Sterk Amsterdam, BarrelProof Boutique in Rotterdam en De Gouden Ton. Online is Mijenta te koop via onder meer DrankGigant vanaf 52,90 euro.

Maak thuis deze exclusieve cocktail met de betoverend lekkere Mijenta tequila
Perfect voor in cocktails (Afbeelding: Mijenta)

Ga voor meer informatie naar www.mijenta-tequila.com.

Mijenta ♥ cocktails

Mijenta Tequila laat zich uitstekend combineren met andere ingrediënten en is een topper voor in cocktails. Maak bijvoorbeeld eens een margarita op jouw favoriete manier en proef het verschil ten opzichte van een bulktequila.

Speciaal voor de lezers van Manners.nl stelde barman Laurynas van de bekende Amsterdamse cocktailbar Flying Dutchmen een signature cocktail met Mijenta Tequila samen.

Manners x Flying Dutchman

Ik had de eer om deze verrukkelijke zomerse cocktail samen met hem te maken en heb hem daarna nog een aantal keer zelf gemaakt. Het is een waanzinnige cocktail geworden met uitzonderlijke rijkheid aan smaken, zowel kruidig als zoet, zuur en fruitig.

In het kader vind je zowel het vereenvoudigde recept als het recept voor de professionals. Ik raad je aan dit absoluut een keer te maken, je zal versteld staan. Met deze Manners-signature zet je je gasten iets unieks voor, iets wat ze nog nooit gehad hebben, absoluut het talking point van de avond.

Banana-gave

Vereenvoudigde versie:

Voeg de volgende ingrediënten samen in een highball-glas en roer:

  • 50ml Mijenta Blanco
  • 15ml bananenlikeur (bestel bij DrankGigant.nl) 
  • 10ml witte port of Lillet Blanc
  • 30ml zure hibiscusthee
  • Aanvullen met bruisend water en ijsblokjes, garneer met koriander!

Recept zure hibiscusthee:
Zet sterke hibiscusthee (te koop bij toko’s, natuurwinkel of drogist) en doe er, terwijl hij heet is, een kwart theelepel nootmuskaat en gemalen koffie in. Zeef het en voeg een theelepel citroenzuur toe (of drie theelepels geconcentreerd citroensap, mag uit een flesje).

Maak thuis deze exclusieve cocktail met de betoverend lekkere Mijenta tequila
Banana-gave cocktail met oa Mijenta tequila en bananenlikeur (Afbeelding: Maarten Verkoren)

Meer van de gemakzucht wat betreft het maken van een cocktail? Check deze top 3 cocktails met slechts drie ingrediënten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.