Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Human Interest 9 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

De wetenschap wijst uit: dit is waarom mannen op blonde vrouwen vallen

Iedere man heeft zo zijn voorkeur als het gaat om vrouwen. Van de vorm van haar lichaam tot de kleur van haar ogen. We zoeken allemaal wat anders. Toch zijn er ook aspecten die over het algemeen populairder zijn, waaronder haarkleur. De meeste mannen vallen op blond, maar waarom is dat? Amerikaanse wetenschappers hebben het onderzocht en dit is de uitkomst.

Deze studie was onlangs te vinden in The Journal of Social Psychology en werd uitgevoerd door onderzoekers die werkzaam zijn bij de Augsburg University in Minnesota. Zij nodigden 110 mannen uit om naar vrouwen met verschillende kapsels en haarkleuren te kijken. Vervolgens moesten ze schatten hoe oud de vrouwen zijn en hoe aantrekkelijk ze de dames vinden. Daarnaast moesten ze ook aangeven of ze de vrouwen er gezond uit vinden zien, of ze relatie potentieel zien en of ze een goede moeder zou zijn.

Ons oerinstinct bepaalt

Niet geheel verrassend kwam naar voren dat de vrouwen met een lichtere haarkleur over het algemeen aantrekkelijker werden gevonden dan de dames met donker haar. Dat hadden we wel verwacht, maar de data liet ook wat anders zien. De dames met een lichte haarkleur werden ook jonger geschat en zagen er volgens de mannen gezonder uit. Dit verklaart waarschijnlijk ook waarom we ze aantrekkelijker vinden. Het zit namelijk in onze natuur om op zoek te gaan naar een gezonde vrouw die voor nageslacht kan zorgen. Een stukje oerinstinct dat nog steeds aanwezig is.

Blond niet altijd beter

Moeten vrouwen met donker haar nu meteen hun lokken blond gaan verven? Nee, dat is niet nodig. Uit het onderzoek kwam naar voren dat mannen qua dating potentieel geen voorkeur hebben. Zowel de vrouwen met blond als donker haar werden gezien als “dateable.” Daarnaast werden de vrouwen met een lichte haarkleur ook vaker gezien als losbandig.

Als een vrouw niet op zoek is naar een relatie kan ze dus beter blond zijn. Wil ze juist een man aan zich binden? Dan moet ze voor zo donker mogelijk gaan. In het onderzoek kwam namelijk naar voren dat mannen het meeste relatie potentieel zien in vrouwen met donker (bijna zwart) haar. Deze dames kregen namelijk vaker de stempel “wife material.”

Lengte en gezondheid belangrijker dan kleur

Het klopt dus dat blonde dames vaker de aandacht van mannen trekken, maar vrouwen met donker haar zijn zeker niet veel minder populair. Vrouwen kunnen dan ook beter letten op de verzorging en lengte van hun haar, dan op de kleur. Uit het onderzoek bleek namelijk dat vrouwen met mooi vol en goed verzorgd middel-lang haar altijd beter scoorden. Ook dat heeft er waarschijnlijk vooral mee te maken dat dit gezonder oogt.

Val jij vooral op blonde dames? Klik dan snel hier, want we hebben de ultieme verzameling blonde actrices gemaakt.

Maxim

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.