Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Auto's & Motoren 13 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

De Lucid Air is met zijn bizarre range en topsnelheid de ultieme Tesla-killer

Als je op zoek bent naar een elektrische auto, dan valt er tegenwoordig genoeg te kiezen. Tesla zorgde voor de grote doorbraak en inmiddels hebben alle andere grote merken ook een EV in de showroom staan. Toch komt de meest interessante nieuwe elektrische auto niet uit de koker van Tesla, BMW, Ford of een ander bekend merk. Maak kennis met de Lucid Air.

Grote kans dat je nog nooit gehoord hebt van Lucid. Dit Amerikaanse merk bestaat ook pas sinds 2007 en de Air is hun eerste auto die het levenslicht gaat zien. Lucid richt zich met deze luxe sedan op consumenten die normaalgesproken voor een Mercedes S-klasse of BMW 7-Serie gaan, maar nu toe zijn aan een elektrische auto.

Lucid Air maakt indruk met bizarre range

De Lucid Air is dus een superluxe elektrische sedan met heel veel gadgets, maar dat is de Tesla Model S ook. Waarom zou je dan toch voor de Lucid Air gaan? Nou, vooral vanwege de range. Tesla is op dat gebied de laatste jaren onverslaanbaar. Toch moet Elon Musk zich nu echt zorgen gaan maken. De Lucid Air is namelijk voor het eerst getest volgens de Amerikaanse EPA-norm en de uitkomst is zeer indrukwekkend.

Lucid Air Tesla-killer
De Lucid Air. (Afbeelding: Lucid Motors)

Uit deze test is gebleken dat de Lucid Air een range heeft van 517 mijl. Dit is omgerekend 728 kilometer. Ter vergelijking: de Tesla Model S Long Range heeft een range van 402 miles (647 kilometer) en dat is ook gemeten volgens de EPA-norm. Tesla lijkt zijn kroon te moeten afgeven aan Lucid en dat is niet alleen op het gebied van range.

Sneller dan een Tesla Model S P100D

Ook in een dragrace lijkt het er sterk op dat Tesla zijn meerdere moet gaan erkennen in de Lucid Air. De Amerikaanse nieuwkomer zit naar verluid binnen 2,5 seconden op de 100 km/u en heeft een topsnelheid van 320 km/u. Alleen de dikste versie van de Tesla Model S (de P100D) kan zich enigszins meten met de Lucid Air. Deze zit namelijk 0,1 seconden sneller op de 100 km/u, maar blijft met een topsnelheid van 249 km/u ruim achter.

Hoe kan het dat de cijfers van de Lucid Air zo indrukwekkend zijn? Dat heeft vooral met de aandrijving en het accupakket te maken. Het 600 pk krachtige topmodel is naar verluid voorzien van een 130 kWh-accupakket met een accuspanning van 900 volt. Hierdoor kan Lucid de accu compacter en lichter maken. Toch is een flinke accu niet het enige geheim.

Ook de extreem lage luchtweerstand speelt een belangrijke rol om de bizar hoge range te halen. De Lucid Air heeft namelijk een Cw-waarde van 0,21. Dit is een waarde die wordt gebruikt om aan te geven hoe hoog de luchtweerstand is. Volgens Lucid is er geen enkele andere personenauto die zo’n lage Cw-waarde heeft. Heel verrassend is dat niet. De leden van het aerodynamica team van Lucid zijn gezamenlijk namelijk goed voor vier wereldtitels in de Formule 1.

Wat kost de Lucid Air?

Aan deze indrukwekkende cijfers hangt natuurlijk wel een prijskaartje. Lucid zelf heeft het over een verwachte vanafprijs van omgerekend 55.000 euro voor het instapmodel. De krachtigste versie gaat naar verwachting richting het dubbele. Belangrijke kanttekening daarbij is dat dit de Amerikaanse prijzen zijn. Grote kans dat we in Europa toch al snel anderhalve ton moeten neerleggen voor deze Tesla-killer.

Zoek je een betaalbaar alternatief voor een Tesla? Lees dan onze review van de Polestar 2.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.