Pim Jansen
Pim Jansen Televisie 23 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Is Love Actually seksistisch? ‘Wat een politiek correct gezeik’

En ineens zou de romantische komedie der romantische komedies Love Actually seksistisch zijn. Moeten we deze film in de tijdsgeest zien, cancelen of voorzien van een disclaimer? In talkshow HLF8 ontbrandde de filmdiscussie van nu. Laat in de poll onderaan dit artikel weten wat jij ervan vindt?

Actrice Emma Thompson, die Karen speelt in de kerstklassieker uit 2003, kijkt de film niet meer en vindt Love Actually uit de tijd. “Zinloze ‘fat jokes’ en te veel seksisme”, zei ze eerder deze maand in The Tonight Show.

Ook regisseur Richard Curtis biechtte deze maand op om dezelfde redenen “ongemakkelijk terug te kijken” naar zijn grote hit Love Actually.

Verhitte discussie in HLF8

Betrokkenen kijken dus enigszins beschaamd terug, en dat haalde ook de Nederlandse talkshowtafels. In HLF8 wordt het onderwerp besproken met onder anderen acteur Bastiaan Ragas, die het “gezeik” noemt. “Om gek van te worden, al die politiek correcte politie. Het gaat om een romantische komedie.”

Radiopresentatrice Carolien Borgers behoort tot het kamp van Emma Thompson en Richard Curtis. Ze vraagt hoe Ragas met zijn kinderen naar de film kijkt. En of hij dan zijn kinderen allerlei zaken moet toelichten. Over grappen en verhaallijnen.

“We moeten ophouden met het kwalificeren van humor en vertellen wat niet mag”, zegt Ragas stellig. Borgers stelt daar tegenover dat de samenleving is veranderd, Love Actually gedateerd is geraakt, en de film in een ander daglicht geplaatst moet worden.

Ragas blijft bij zijn punt en staaft dat met series als Sex and the City, Outlander, Bridgerton en Grease. “Heel seksistisch”, zegt hij cynisch. Waarna Borgers uit haar slof schiet. “Alsof seksisme niet bestaat, wat zit je nou te zeggen?” Zo gaat de discussie over “politieke correctheid” en “seksisme in een andere tijdgeest” nog even door, en die zal ook in veel huiskamers wel gevoerd worden tijdens kerst. Bekijk de hele aflevering van HLF8 hier terug.

Poll: vind jij Love Actually seksistisch?

Belangrijker dan de mening van Ragas en Borgers is die van jou. Laat weten wat jij ervan vindt in de onderstaande poll.

Bekijk ook de nieuwe kerstfilm Your Christmas or Mine?, een romantische komedie waar in geen velden of wegen seksisme is te spotten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.