Felix Decavel
Felix Decavel Crypto 7 jan 2023
Leestijd: 4 minuten

Logan Paul krijgt rake klappen na veroorzaken crypto-schandaal

Controverses zijn de YouTube-ster niet vreemd, maar Logan Paul krijgt door een nieuw crypto-schandaal rake klappen voor de kiezen. De parttime bokser was de grote geldschieter en bedenker van een NFT-game, waar je volgens de claims slapend rijk mee kon worden. “Een heel leuk spelletje dat je geld oplevert.” Maar CryptoZoo draait al sinds dag één vierkant en talloze investeerders zouden miljoenen kwijt zijn.

De bal ging twee weken geleden aan het rollen toen Coffeezilla, een onderzoeksjournalist en YouTuber met meer dan 2 miljoen abonnees, het zoveelste nieuwe crypto-schandaal blootlegde. Zat Logan Paul zelf achter de oplichting? Of lieten malafide kompanen zijn schaapachtige volgers met open ogen in de val lopen? Blijkbaar sluit het een het ander niet uit.

Maar wat is CryptoZoo en hoe werkt de NFT-game precies?

CryptoZoo: het NFT-spelletje van Logan Paul

Alvorens je met het spelletje van Logan Paul kan beginnen, moet je eerst zogeheten ‘ZooTokens’ aanschaffen met echt geld. Vervolgens dien je met de crypto-munt ‘egg-NFTs’ te kopen waaruit verschillende diersoorten kunnen kruipen. Hoe zeldzamer het beest, des te groter de waarde van je NFT. En als je twee dieren hebt, kunnen ze een nieuwe hybride soort reproduceren die nog waardevoller is.

Hou je de NTF’s van de dieren in je wallet? Dan leveren ze per dag een bepaald aantal ZooTokens op, die je wederom kan inwisselen voor echt geld. Hybride diersoorten zoals de zeldzame – en door Logan Paul gemakkelijk gefotoshopte – ‘Litten’ leveren het meest op.

Hatch Day

Crypto-beleggers legden meteen grote sommen geld op tafel en Zoo Tokens verwisselden van hand als zoete broodjes. Bovendien werd er volgens Coffeezilla op de eerste dag van de voorverkoop al 2,5 miljoen dollar uitgegeven om de NFT-eieren te bemachtigen.

cryptozoo, logan paul, crypto, cryptoschandaal
Een heel leuk piramidespelletje dat je geld oplevert. (Afbeelding: Coffeezilla / YouTube)

‘Hatch Day’, de dag waarop de dieren uit de crypto-eieren zouden breken, moest nog komen. Maar de officiële launch van CryptoZoo werd een regelrechte ramp.

De helft van de gekochte eieren gaan een jaar na datum nog steeds niet open. Erger nog, er blijkt helemaal geen manier te zijn om de passief gegenereerde yield te converteren naar echt geld. Duizenden om de tuin geleide fans van Logan Paul hebben nu een waardeloos plaatje van een cartoon-ei in hun bezit. En de crypto-munt, ZooToken? Een eendagsvlieg.

cryptozoo, logan paul, crypto, cryptoschandaal
De all-time high van ZooToken en de prijs momenteel (Afbeelding: CoinMarketCap)

Per stuk zijn ze momenteel 0,0000000000046 euro waard. Ofwel 99,73 procent minder dan de all time high, die piekte wanneer Logan Paul CryptoZoo eind 2021 lanceerde. Maar er was toen al stront aan de knikker.

Developers houden code gegijzeld

De YouTube-ster sprak voor het eerst over het project op de podcast Impaulsive. Meteen kondigde hij aan al meer dan een miljoen dollar in CryptoZoo gestopt te hebben. “We hebben een gigantisch team erachter en zijn al meer dan een miljoen kwijt omdat we zo hard in het project geloven”, zei Logan Paul vol overtuiging. Alleen vraagt iedereen zich af waar dat geld gebleven is.

De ontwikkelaars van CryptoZoo hebben naar eigen zeggen geen rooie cent ontvangen. Verbale beloftes over betalingen werden wel gemaakt maar bij een poging om alles op papier te neer te pennen, liep de communicatie spaak. En zolang het eerder afgesproken bedrag van 1 miljoen dollar niet wordt overgemaakt, houden ze de code van de NFT-game gegijzeld. Op de koop toe nam ook het nieuwe developersteam ontslag. Opnieuw vanwege betalingsperikelen.

Liet Logan Paul ook maar iets weten over de problemen achter de schermen van CryptoZoo? Werd de verkoop van de NFT-eieren en ZooToken stopgezet? Twee keer niets. Coffeezilla reikte uit naar de manager van Paul om verhaal te halen maar daar kwam alleen een tenenkrommende en ontwijkend gesprek uit voort. Anderzijds? Oorverdovende radiostilte. Tot de onderzoeksjournalist het crypto-schandaal via YouTube de wereld instuurde.

Hoe dan ook blijven fans van Logan Paul en investeerders met de gebakken peren van het CryptoZoo-fiasco zitten. Logan Paul probeerde met een geveinsde mea culpa de brokken te lijmen en het project alsnog nieuw leven in te blazen, maar de kans is klein dat iemand er nog een fractie uithaalt van wat ze erin hebben belegd. Daarnaast heeft het plot heeft nog veel diepere gronden.

Een crypto-koning en CIA-agent

Een met de noorderzon verdwenen meesteroplichter die beweerde zowel CIA-agent, MIT-student als Superbowl-winnaar te zijn. Een zelfverklaarde crypto-king die als ‘adviseur’ geheime voorraden ZooTokens insloeg en voor 6 miljoen achter de rug om doorverkocht. Sappige berichten van Logan Paul en zijn team over hun strategie om zoveel mogelijk geld te verdienen door de markt te manipuleren. Al deze obscure figuren zijn elk voor een deel verantwoordelijk voor het eerste crypto-schandaal van 2023.

Maar we willen je geen Netflix-waardige docu-serie ontzeggen. Bekijk de volledige reportage van Coffeezilla en de reactie van Logan Paul in volgorde hieronder.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.