Alrik de Jong
Alrik de Jong Human Interest 19 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Leonardo DiCaprio verdient een buiging: hij gaat de Galapagos redden

Leonardo DiCaprio steekt samen met een aantal filantropische organisaties en milieuorganisaties miljoenen in de Galapagos Eilanden. De acteur leidt grotendeels door zichzelf bekostigd herstelplan en belooft ingrijpende beschermingsoperaties.

Dat Leonardo DiCaprio begaan is met deze planeet, blijkt wel tijdens de documentaire Before the Flood. De acteur en filantroop was al betrokken bij veel grote milieuprojecten, nu neemt hij zelf het voortouw om de Galapagos Eilanden te redden.

Leonardo DiCaprio in actie op de Galapagos Eilanden

Doel van het initiatief is om de unieke eilandengroep in de Stille Oceaan, op ongeveer 1.000 kilometer van de kust van Ecuador, opnieuw te verwilderen. Daarvoor werkt hij samen met Re:wild, een organisatie die in 2021 is opgericht door een groep gerenommeerde natuurwetenschappers en de acteur zelf.

De eerste herstelprojecten worden uitgevoerd op Floreana, het op vijf na grootste eiland van de Galapagos Eilanden. Door meer verwildering en biodiversiteit moeten de 54 bedreigde diersoorten die hier gevestigd zijn zich weer volledig herstellen in aantal. Ook worden er dertien lokaal uitgestorven diersoorten opnieuw uitgezet.

Darwin en de spotlijster

Een daarvan is de Floreana-spotlijster, ooit beroemd gemaakt door Charles Darwin. Hij ontwikkelde zijn evolutietheorie op basis van waarnemingen van Galapagos-spotvogels, waarbij hij opmerkte dat er verschillen waren per eiland.

Ook staat er een fokprogramma voor de roze leguaan gepland, evenals een plan om het zeeleven rond de Galapagos Eilanden te behouden en te beschermen tegen de gevolgen van ecotoerisme. Een van de ‘milieuhelden’ waarmee Leonardo DiCaprio samenwerkt, is Paula Castaño. Zij neemt de komende tijd de Instagram en Twitter-accounts van de acteur over om interventies te promoten die nodig zijn om de eilandengroep opnieuw te verwilderen.

“Ik ontmoette Paula Castaño tijdens een reis naar de Galapagos Eilanden. Dag in dag uit zet ze zich samen met andere milieuhelden in om een van de meest onvervangbare plekken op aarde te redden”, zegt Leonardo DiCaprio tegen The Guardian. “Over de hele wereld neemt het wild af. We hebben driekwart van de wilde gebieden aangetast en meer dan 1 miljoen soorten met uitsterven bedreigd. Meer dan de helft van de resterende wilde gebieden op aarde verdwijnt in de komende decennia als we niet resoluut optreden.”

Aan de slag met 43 miljoen

Leonardo DiCaprio werkt verder samen met lokale partners en organisaties, waaronder Island Conservation, Galapagos National Park Directorate (GNPD) en het Ecuadoraanse ministerie van Milieu en Water.

Naast de Galapagos Eilanden is Leonardo DiCaprio op veel meer plekken actief als milieuactivist. Hij verstrekte in de afgelopen jaren meer dan 100 miljoen aan subsidies voor een verscheidenheid aan programma’s en projecten. Ook prees hij Greta Thunberg als ‘leider van onze tijd’. “De milieuhelden om de planeet te redden zijn er al. Nu moeten we allemaal de uitdaging aangaan en ons bij hen aansluiten”, aldus de acteur. Een buiging voor de manier waarop deze man met zijn miljoenen smijt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.