Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 19 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Sonos, pas op: Apple-veteraan onthult baanbrekende speaker

Het is altijd interessant om Apple-veteranen te volgen na hun tijd bij die techgigant. Vooral in het geval van medewerkers als Christopher Stringer, een voormalig Apple-designer die maar liefst 22 jaar bij het bedrijf werkte. Van de originele iPhone tot de HomePod: de ontwerper is bij praktisch elke grote gadget van de afgelopen twintig jaar betrokken geweest.

Wat gebeurt er als zulke talenten voor zichzelf beginnen? Kunnen ze dan alsnog in de roos schieten en indruk maken, zonder het imago en de marketingmachine van Apple? Stringer zet in ieder geval al een grote stap in de goede richting. Hij heeft namelijk het eerste product van zijn eigen startup onthuld. Zijn bedrijf heet Syng, en maakt zijn debuut met de Cell Alpha.

Cell Alpha: speaker van Apple-veteraan

Een futuristische speaker die overal al niet geheel onterecht wordt vergeleken wordt met de Death Star uit Star Wars. Voor Apple-fans die op een betaalbare Sonos of HomePod-killer rekenen hebben we slecht (of goed?) nieuws. De Cell Alpha gaat 1969 dollar kosten. Of zelfs 1799 dollar, als je er een standaard bij wilt. Een compleet andere prijsklasse dan de slimme speakers die Apple, Sony en Sonos op de markt brengen.

Aan de boven en onderkant zitten de woofers, gecombineerd met drie mid-range drivers in het midden. De startup claimt dat hun configuratie ruimtes met ongekende nauwkeurigheid met geluid kan vullen. Ze hebben zelfs een speciale marketingnaam voor hun technische configuratie: “The Triphone.”

Sonos, pas op: Apple-veteraan onthult baanbrekende speaker
💥 (Afbeelding: Syng)

Baanbrekend

Sterker nog, de Alpha Cell is op dat vlak baanbrekend. Syng positioneert de speaker als ‘s werelds eerste trifonische speaker: “Trifonische audio verandert luisteren in gevoel. Deze objectgebaseerde sonische architectuur zorgt ervoor dat de luisteraar niet alleen geluiden kan horen, maar ook zien en aanraken. (…) U kunt geluid plaatsen waar u maar wilt. (…) Als geluid overal om je heen is, is het intiem, totaal omhullend en anders dan alles wat je ooit hebt gehoord.”

Compleet omhullend geluid met één speaker op een technisch baanbrekende manier: het zijn grote claims en beloftes. Op dit moment is stereo-geluid nog de standaard, maar Syng claimt dus je ruimte te vullen met surround, 360-graden geluid. Dankzij drie ingebouwde microfoons kan de speaker meteen je ruimte analyseren, net zoals de HomePod. Of je bepaalt met de hand hoe je kamer gevuld wordt.

Alternatief verdienmodel

Als je echt diep in de buidel kunt en wilt tasten, dan raadt de startup je zelfs aan drie exemplaren van de Cell Alpha aan te schaffen. Dat de speaker prijzig is, beseft de Apple-veteraan achter Syng waarschijnlijk ook drommels goed. Christopher Stringer hoopt met zijn startup ook geld te verdienen door zijn audiotechologie aan derden te licenseren.

Dan nog even het verplichte ondersteuningslijstje: de Alpha Cell ondersteunt Spotify Connect en AirPlay 2. Ook zitten er twee USB-C-ports op. Daarnaast werkt het bedrijf nog aan een kabel die ervoor zorgt dat je de Cell Alpha aan je televisie kunt verbinden. En, uiteraard, is er een speciale app om de futuristische speaker aan te sturen.

Sonos, pas op: Apple-veteraan onthult baanbrekende speaker
💥 (Afbeelding: Syng)

Talenten uit hele industrie

Voorlopig houden wij het nog even met naar de productbeelden staren, maar de potentie van Syng is groot. De startup heeft nu zo’n vijftig medewerkers, waaronder meerdere veteranen van Apple, Nest, Ring en Facebook. Ook zagen experts van audiogiganten Harman en Bower & Wilkins ook wel een innovatief audio-avontuur zitten. Dat moet toch mooie dingen op gaan leveren?

Ja, voor nu is de Cell Alpha niet te betalen voor de consument die een simpele Sonos-killer zoekt, maar daar kan nog verandering in gaan komen. Wordt vervolgd! In de tussentijd kun je de Cell Alpha hier aanschaffen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.