Noah Korevaar
Noah Korevaar Human Interest 19 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Videobellen zat? Google onthult futuristische oplossing

Thuiswerken is anno 2021 gelukkig in de meeste gevallen goed mogelijk. Door het internet kunnen we de hele dag in contact blijven met onze collega’s. Videobellen, videobellen en nog eens videobellen. Of het nou via Teams, Zoom of Google Meet gaat: het blijft een vermoeiende aangelegenheid.

Drie vergaderingen op kantoor is hele andere koek dan drie vergaderingen middels Teams. De vertraging, de matige beeldkwaliteit en alle resulterende ongemakkelijkheden gaan je op ten duur toch slopen. Niet voor niks ben je waarschijnlijk na een dag videobellen een stuk gaarder dan na een dagje kantoor.

Google onthult de toekomst van videobellen

Maar hé, genoeg geklaag. Google heeft namelijk de oplossing voor een groot deel van die ergernissen. De zoekgigant werkt aan next-gen videobellen, het digitaal elkaar ontmoeten van de toekomst. Het gaat om een zogenaamde chat booth die er met meerdere camerahoeken voor zorgt dat je in 3D met iemand kunt videobellen. Zo voelt het alsof de ander echt tegenover je zit. Je kunt de ander vanuit verschillende hoeken zien door heen en weer te bewegen en ‘echt’ oogcontact te maken. Geen ongemakkelijk naast je webcam staren meer.

Google onthulde het ambitieuze project deze week tijdens I/O, een conferentie waar de techgigant zijn nieuwste software en hardware onthuld. De officiële naam van het project is Project Starline. De booth gebruikt verschillende camera’s en sensoren om je uiterlijk en vormen vanuit verschillende perspectieven te registreren. Die beelden worden vervolgens aan realtime aan elkaar geplakt, met een 3D-model als resultaat.

Google Project Starline Videobellen
3D over de ether (Afbeelding: Google)

Echt tegenover elkaar zitten

Daardoor zit jij als 3D-model praktisch zonder vertraging in de booth van de ander. Alsof je echt tegenover elkaar zit. Of, zoals Google het er dik bovenop legt door een tester aan het woord te laten: “Het was alsof ze echt recht tegenover mij zat!” Tegenover elkaar zitten op afstand klinkt en is fantastisch, maar voorlopig blijft het voor de doorsnee consument nog toekomstmuziek.

Ten eerste is de booth nog gigantisch, compleet met camera’s, een bankje en professionele lichten. Google benadrukt ook dat het systeem gebruik makt van allerlei custom en gespecialiseerde hardware, waaronder een speciaal 3D-beeldscherm. Het bedrijf is Project Starline wel al aan het testen in verschillende Google-kantoren, en wil later dit jaar ook gaan testen met partners. Het bedrijf noemde de gezondheidszorg en de media als twee bedrijfstakken waarvan het op zoek is naar feedback.

Profiteren

Nee, voorlopig blijft het echt toekomstmuziek en moeten we het nog met korrelig en vertraagd ouderwets videobellen doen. Maar het is onvermijdelijk dat Google ook indirect lessen trekt uit Project Starline, lessen die hun weg zullen vinden naar de videobel-hardware en software die jij en ik wél gebruiken. In de tussentijd kun je hieronder de magie van Starline bewonderen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.