Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 14 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

LEGO vraagt om jouw idee in ruil voor geld en eeuwige roem

Het is tijd om in de jaren 80 te duiken, want LEGO organiseert een bouwwedstrijd waarmee je een leuk zakcentje kunt verdienen. Naast de ultieme eer dat jouw bouwwerk een echte set kan gaan worden.

Bij de 80’s heb je waarschijnlijk meteen een kleurrijk beeld in je hoofd. Kevin Bacon die helemaal losgaat op de dansvloer in Footloose, of een van de vele legendarische quotes van Arnold Schwarzenegger in The Terminator, Predator of Commando. Spierballen, explosies, neon en net wat te gelikte rockmuziek.

LEGO IDEAS gaat los

Hou dat beeld even vast, want die (nep)nostalgie kan je behoorlijk wat euro’s op gaan leveren. LEGO heeft namelijk een bouwwedstrijd aangekondigd op IDEAS, een platform waar fans hun eigen bouwwerken met anderen kunnen delen. Eens in de zoveel tijd selecteert de fabrikant ontwerpen waar vervolgens een officiële set van gemaakt wordt. Zo kwamen bijvoorbeeld deze prachtpiano en deze voetbaltafel tot stand.

De ultieme eer voor LEGO-liefhebbers, en ook een lucratief buitenkansje: ontwerpers krijgen 1 procent van de omzet. Dat klinkt wellicht zeer karig, maar met de schaal waarop LEGO opereert kan het resulterende bedrag behoorlijk oplopen. Onlangs harkte een amateur-ontwerper op een ander LEGO-platform in nog geen 24 uur een half miljoen binnen met zijn zelfbedachte set. Niet misselijk dus.

80’s bouwwedstrijd

Terug naar IDEAS. Daar heeft LEGO namelijk een oproep gedaan om designs met als thema de jaren tachtig te delen. Je hebt tot 9 april de tijd om je creativiteit de vrije loop te laten, waarbij je ook sets gebaseerd op bestaande films, series en games uit de 80’s mag indienen. Daarbij is het wel cruciaal dat je even checkt of LEGO met de franchise in kwestie iets wil en kan gaan doen, wat je kunt checken met behulp van een handig tooltje van de fabrikant, wat in deze blogpost wordt uitgelegd. Staat de IP waar je iets mee wil doen niet in het rijtje?

LEGO

Dan kun je een aanvraag indienen, waarna het team van LEGO IDEAS je laat weten of de franchise in kwestie een kans maakt. Sets als die gebaseerd op Seinfeld, Pac-Man en Back to the Future laten zien dat LEGO niet vies is van een bestaande franchise erbij pakken. Sterker nog: gelicenseerde sets zoals die omtrent Star Wars zijn een gigantische inkomstenbron voor het merk. Ook goed om te weten: het is niet de bedoeling dat je inzending gebaseerd is op een bestaande LEGO-set.

Deze prijzen kun je winnen

Na 9 april zal LEGO vijf ontwerpen van fans selecteren die kans maken om te winnen. Daarna is het aan de fans om een definitieve winnaar te kiezen, middels een stemronde. Het ontwerp van de uiteindelijke winnaar wordt vervolgens omgetoverd tot een officiële set, waarbij de designers van LEGO nog het een en ander aanpassen om ervoor te zorgen dat het model aan de strenge kwaliteitseisen van de fabrikant voldoet. Naast die ultieme eer krijgt de winnaar:

  • 1 procent van de totale nettowinst die de set oplevert
  • Tien gratis exemplaren van de set
  • Vermelding op in marketingmaterialen van LEGO
  • Drie gratis sets: LEGO Ideas 21314 Tron: LEGACY, LEGO Ideas 21328 Seinfeld en LEGO Icons 10300 Back to the Future Time Machine


Troostprijzen en meer LEGO

De vier andere door LEGO geselecteerde sets die niet in productie gaan krijgen diezelfde sets thuisgestuurd als troost. Dus: pak je favoriete 80s-films en muziek erbij, laat je inspireren en ga los!

Bouw je liever de bedenksels van andere creatievelingen? Check dan de toffe nieuwe 18+-sets die begin deze maand door LEGO zijn uitgebracht, of doe mee met de exclusieve crowdfunding van door fans ontworpen sets op BrickLink.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.