Coen Grutters
Coen Grutters Auto's 25 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Lamborghini en andere auto’s die iedereen verkeerd uitspreekt

Als Ferruccio Lamborghini, de oprichter van het bekende supercarmerk, eens zou horen hoeveel Nederlanders Lamborghini verkeerd uitspreken, zou hij zich omdraaien in zijn graf. Hoogste tijd dus voor een lesje Italiaans.

De uitspraak van het woord Lamborghini gaat geregeld mis. De combinatie ‘gh’ blijkt lastig. Men spreekt de merknaam vaak uit als ‘Lambordzjini’. Een handig ezelsbruggetje is het woord spaghetti. Dat spreek je toch ook niet uit als ‘spadzjetti’.

De juiste uitspraak van Lamborghini

Probeer de ‘gh’-combinatie uit te spreken zoals je dat ook doet als je het woord spaghetti uitspreekt. Doe het voor de zekerheid met een Italiaans accent. Dan klinkt het veel meer zoals de ‘g’ in het Engelse woord ‘good’, en dus niet zoals de ‘dg’-klank in het Engelse woord ‘edge’.

Lamborghini is niet de enige merknaam die weleens misgaat. De correcte uitspraak van sportwagenfabrikant Porsche blijkt, vooral voor Amerikanen, ook moeilijk te zijn. Op z’n Duits zeg je in feitje ‘Porschuh’, en niet ‘Porsch’. Gelukkig doen de meeste Nederlanders dit goed.

Andere verkeerd uitgesproken merknamen

Dat betekent helaas niet dat élk Duits merk bij ons foutloos uit de strot komt. Neem bijvoorbeeld Dr. Oetker. Het is een Duits merk en bij onze oosterburen is de combinatie ‘oe’ hetzelfde als een ö, dus mét trema. Je spreekt het dan ook uit als Dr. Øtker. Het gênante is dat zelfs de voice-overstem in de Nederlandse televisiereclames het geregeld verkeerd uitsprak.

Dit is de goedkoopste Ferrari die je nu op Marktplaats koopt

Tot slot willen we nog even checken hoe je Bose uitspreekt. Zeg je – net als de meeste Nederlanders – ‘boze’, dan heb je het mis. Het elektronicamerk is bijna zestig jaar geleden opgericht door de Amerikaanse Amar Bose. Zijn naam spreek je dus ook op z’n Amerikaans uit als ‘booz’. Nooit meer fout doen vanaf nu.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.