Alrik de Jong
Alrik de Jong Rijk en Beroemd 30 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Kwart superjachten Russische oligarchen ligt veilig aan Turkse kust

Een kwart van de superjachten waarvan wordt vermoed dat ze in het bezit zijn van Russische oligarchen, ligt aangemeerd in Turkse wateren. Dat blijkt uit uit onderzoek van The Times.

Op deze manier komen veel Russische oligarchen onder opgelegde sancties uit. In plaats daarvan zijn ze lekker feest aan het vieren in plaatsen als Bodrum.

Russische superjachten liggen veilig in Turkije

Vlak na de invasie van Rusland in Oekraïne legden Roman Abramovic en de eveneens superrijke Oleg Derpaska hun superjacht al veilig aan de Turkse Riviera. Turkije legt Rusland al sinds het begin van de oorlog geen sancties op, waardoor de superjachten veilig liggen in de Turkse wateren.

superjachten, russische oligarchen, rusland, turkije, turkse wateren, turkse kust, abramovic
Het superjacht Eclipse van Roman Abramovitsj kwam eind maart al aan in de haven van Marmaris (Afbeelding: Getty)

Zo liggen er twee andere superjachten van Russische oligarchen dichtbij elkaar aangemeerd voor het schiereiland Bodrum. Dit is een populaire vakantiebestemming voor toeristen. Doorgaans komen daar veel Duitsers, Engelsen en Russen.

Volgens The Times is de totale waarde van de Russische jachten in de wateren bij Turkije 2,2 miljard pond (2,57 miljard euro). Dat is meer dan de geschatte waarde van de superjachten die tot dusver met succes onder internationale sancties in beslag zijn genomen.

Feestende oligarchen ontlopen sancties aan Turkse kust

Minstens tien superjachten, waarvan wordt aangenomen dat ze eigendom zijn van magnaten die onder sancties staan ​​of terug te vinden zijn op een Amerikaanse regeringslijst van oligarchen in de kringen van president Poetin, liggen volgens het onderzoek langs de Turkse Egeïsche en Middellandse Zeekusten. Turkije is sowieso een vrijplaats voor rijke Russen. Russische miljonairs feesten in Bodrum alsof de oorlog niet bestaat. Ook in badplaats Kaş leeft een grote Russische gemeenschap, al gaat het er daar wat gemoedelijker aan toe.

russische oligarchen, jachten, superjachten, turkse wateren, turkije, bodrum, feest
In Bodrum wordt vrolijk gefeest alsof er niets aan de hand is (Afbeelding: Getty)

Er zijn ook veel superjachten van Russische oligarchen die vanwege internationale sancties wel zijn ingenomen. Zo wordt het in beslag genomen jacht Axioma, van oligarch Dmitrievich Pumpyansky, nu geveild met een geschatte opbrengst van 42 tot 75 miljoen dollar.

Check ook de in Nederland gebouwde Oceano. Juist, het superjacht van Jeff Bezos dat voor zoveel problemen zorgt in Rotterdam.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.