Robert Kroes
Robert Kroes Geld & Carrière 8 nov 2021
Leestijd: 10 minuten

Koersverwachting week 45: optimisme, maar zorgen om China en inflatie

Ook deze maandag brengen we natuurlijk weer onze koersverwachting. We blikken vooruit naar de te verwachten prijsontwikkeling van populaire beleggingen. We nemen de aandelenprijs, index futures, staatsobligaties, goud, olie, FOREX en cryptomunten weer onder de loep. Welke prijzen kunnen we verwachten?

Zoals altijd beginnen we met onze blik op de beursagenda. Welke fundamentele factoren gaan de prijs van beleggingen in de komende week beïnvloeden? Daarna maken we voor de afzonderlijke beleggingen eerst een reality check naar aanleiding van onze koersverwachting van vorige week.

Vervolgens blikken we vooruit met onze fundamentele en technische analyses, zoals de technische trendanalyses en oscillatoren. Zo bepalen we uiteindelijk onze koersverwachting voor de komende week. Zoals bekend gebruiken we voor al onze prijzen, analyses en vergelijkingen de koersen zoals deze op het digitale koersenbord stonden voordat de AEX-aandelen op maandag verhandeld werden.

Algemene economische fundamentele factoren week 45

Zoals we zullen zien was het weer een positieve week voor veel beleggers. Hierdoor is het haast zoeken naar factoren die de groei kunnen remmen. Die zoektocht leidt naar zorgen over de toenemende inflatie en de situatie in China. Daar is Evergrande naar het lijkt voorlopig gered, maar dient zich met branchegenoot Kaisa een volgend probleem aan. Dit bedrijf maakte vorige week bekend een betaling op obligaties gemist te hebben. Dat zorgde voor onrust, want in de komende maanden moet nog $ 3,2 miljard afgelost worden.

Een meer theoretisch punt van zorg is de oplopende rente voor high yield obligaties. Deze stijgen razendsnel. Dit zien veel analisten als hard klinkende alarmbellen.

Tot slot zien we bij de Bitcoin een belangrijke soft fork gepland staan. Bij blok 709632 wordt namelijk de Taproot update uitgerold.

De komende week zien we op de economische kalender veel reguliere bekendmakingen en een meeting van de Ecofin. Wij zetten de belangrijkste kalenderitems op een rij:

  • Dinsdag 9 november: Ecofin meeting + Amerikaanse producentenprijsindexcijfers over oktober;
  • Woensdag 10 november: consumentenprijsindexcijfers oktober, inflatie en wekelijkse arbeidsmarktcijfers Amerika
  • Donderdag 11 november: maandrapportage OPEC
  • Maandag 15 of dinsdag 16 november: Bitcoin taproot update

Analyse AEX aandelen week 44

Wij voorzagen vorige week ondanks positieve signalen een neutrale tot licht negatieve markt. Dat bleek net te voorzichtig. De AEX noteerde een weekresultaat van 1,09% (dat is net boven onze marge van + 1% om van ‘neutraal’ te kunnen spreken).

Daarnaast zagen we een aantal koopsignalen voor individuele noteringen. Deze herhalen we hier met het feitelijke rendement in de afgelopen week. De koopsignalen waren voor: Stern Groep (STRN) -1,41%, Ordina N.V. (ORDI) +6,67%, Hydratec (HYDRA) +0,66%, ASM International (ASM) +7,33%, Bever Holding (BEVER) -5%, Relx (REN) +2,93%, Acelormittal SA (MT) -4,54% en Universal Music Group N.V. (UMG) +3,42%.

Daarnaast zagen we een aantal verkoopsignalen. Ook deze herhalen we met het feitelijke rendement. De verkoopsignalen waren voor: JustEat Takeaway (TKWY) -2,09%, Lucas Bols N.V. (BOLS) 0,0%, AEGON (AGN) -1,21%, Almunda Professional N.V. (AMUND) +1,69%, CTP NV (CTPNV) +1,90%, Kendrion N.V. (KENDR) +0,50% en Flow Traders (FLOW) +0,89%.

Hiermee zien we dat er met de koopsignalen goede resultaten te behalen waren. De verkoopsignalen waren, net als de verwachting voor de AEX als geheel, iets te negatief. Met deze reality-check in het achterhoofd blikken we vooruit naar de AEX weekverwachting voor de komende week.

De AEX verwachting voor week 45

Deze AEX weekverwachting maken we op door naast de algemene fundamentele factoren ook de fundamentele factoren te bekijken die specifiek van toepassing zijn voor de AEX. Daarna bekijken we de technische trendanalyse en de oscillatoren om de prijsverwachting voor de AEX als geheel in te schatten. Tot slot bekijken we de bevestigde koopsignalen en verkoopsignalen op de AEX voor volgende week.

Fundamentele analyse AEX-aandelen week 45

Als we de fundamentele factoren van de AEX bekijken zien we dat we nog steeds in het kwartaalrekeningenseizoen zitten. Ook de komende week kunnen we dus kwartaalcijfers verwachten. Deze kunnen, zoals we inmiddels weten, een aanzienlijke invloed op de koers hebben. Investeerders kijken met name vol verwachting uit naar de cijfers van Koninklijke Ahold Delhaize (op woensdag), Koninklijke Boskalis Wesminster (op donderdag) en Koninklijke Vopak NV (op vrijdag).

Daarnaast zien we dinsdag cijfers over de industriële productie en bestellingen in Nederland (over september). Vrijdag verwachten we een overzicht van de faillissementen in oktober in Nederland.

Technische analyse AEX-aandelen week 45

Als we de technische trendanalyses bekijken zien we voor de AEX als geheel een sterk koopsignaal. We zien wederom dat er weinig (slechts 7) neutrale signalen voor individuele fondsen worden gegeven. Wel zien we dat het aantal (sterke) koopsignalen het aantal (sterke) verkoopsignalen overklast.

De oscillatoren blijven neutraal voor de AEX. Op individueel niveau zien we de neutrale signalen ook de boventoon vieren. Wel zijn er  ook hier meer koopsignalen dan verkoopsignalen te noteren.

Koersverwachting AEX-aandelen week 45

Al met al verwachten wij dat de fundamentele factoren deze week nog geen doorslaggevende invloed op de koersen zullen hebben. Daarmee verwachten wij een neutrale tot licht positieve week.

Daarnaast zien we een aantal bevestigde koopsignalen. Deze zijn voor: Ordina N.V. (ORDI), CTAC (CTAC), Nepi Rockcastle PLC (NRP), Heineken (HEIA), Boskalis Wesminster (BOKA)*, Koninklijke Bam Groep N.V. (BAMNB), Neways Electronics International N.V. (NEWAY), ADYEN (ADYEN), Envipco (ENVI), TomTom (TOM2), Geojunxion N.V. (GOJXN), Basic-Fit (BFIT)**, Koninklijke Philips N.V. (PHIA), Pegasus Europe (PACE).

* Voor dit bedrijf worden jaarcijfers gepubliceerd die de koers kunnen beïnvloeden.

** Voor Basic Fit spelen de nieuwe Coronamaatregelen wellicht een rol bij waardering van de aandelen door investeerders.

Daarnaast zien we ook een aantal bevestigde verkoopsignalen. Deze zijn voor: Thunderbird Resorts Inc. (TBIRD), Accsys Technologies PLC (AXS) en Signify NV (LIGHT). Als je de AEX aandelen verder wilt analyseren is de beursvooruitblik van de Telegraaf wellicht een mooi startpunt.

Analyse index-futures week 44

De index-futures gingen volgens onze analyses op een licht positieve week af. Dat bleek grotendeels te kloppen. Slechts een enkel fonds presenteerde iets onder nul. Het grote verlies was voor de E-mini USD Denominated FTSE 100 Index (FTU1!). Deze verloor -0,51%. De Ibovespa (IBV1!) presteerde met +1,10% hoger dan verwacht. De grootste winst was echter voor de E-mini Russell 1000 index futures (RS11!). Deze noteerden + 1,95% winst.

Koersverwachting index-futures week 45

Als we de technische analyses maken zien we hetzelfde beeld als vorige week. De oscillatoren zijn grotendeels neutraal. Zij geven alleen een koopsignaal voor de E-mini USD Denominated FTSE 100 Index (FTU1!). Verkoopsignalen zijn er voor de S&P 500 e-mini futures (ES1!) en Nasdaq 100 E-mini futures (NQ1!).

Van deze signalen wordt alleen het koopsignaal voor de E-mini USD Denominated FTSE 100 Index (FTU1!) bevestigd door de technische trendanalyses. Deze laten voor het overige op één uitzondering na wederom alleen sterke koopadviezen zien. De uitzondering is voor de Ibovespa Futures (IBV1!), die een sterk verkoopsignaal noteren dat niet onderschreven wordt door de oscillatoren.

Alles overziend verwachten wij dan ook een neutrale tot licht positieve week voor de index-futures.

Analyse Nederlandse staatsobligaties week 44

Wij voorzagen voor de Nederlandse staatsobligaties een neutrale tot licht positieve week, waarbij de resultaten positiever zouden worden naarmate de looptijd langer is. Dat bleek te kloppen. De staatsobligaties met looptijd van 2 jaar sloten op + 0,22%. De het rendement liep gelijk op met de looptijd. Vanaf een looptijd van 7 jaar (+ 1,34%) was het rendement groter dan 1%. Het grootste rendement was voor de staatsobligaties met looptijd van 30 jaar. Deze noteerden een rendement van 2,20%. De opbouw naar looptijd verliep niet helemaal vlekkeloos. De staatsobligaties met looptijd van 15 en 20 jaar presteerden met rendementen van respectievelijk 1,48% en 1,22% lager dan de staatsobligaties met looptijd van 7 en 10 jaar (respectievelijk 1,34% en 1,92%).

Koersverwachting staatsobligaties week 45

De technische trendanalyses laten alleen voor staatsobligaties met looptijd van 2 jaar een neutraal advies zien. Voor het overige wisselen reguliere en sterke koopadviezen elkaar af. De oscillatoren laten voor alle looptijden een koopsignaal zien. Wij verwachten dan ook een positieve week voor de Nederlandse staatsobligaties prijs.

Als je de rendementen tot nu toe wat te braaf vindt kun je ook overwegen om te beleggen op de Pirate Stock Exchange. Wij deden verslag van de gevaarlijkste beurs ter wereld.

Analyse prijs goud en olie week 44

Niet gevaarlijk maar wel interessant zijn beleggingen in goud en olie. Voor de goudprijs voorzagen wij een neutrale tot licht positieve week. Dit bleek te kloppen, want het weekresultaat voor de goudprijs was 0,13% tot 0,71%.

Voor de olieprijs voorzagen wij ook een neutrale tot licht positieve week. Dit was iets te optimistisch en dat kwam met name door de resultaten van de OPEC-meeting waar wij voor waarschuwden. De olieprijs verloor 2,36%.

Koersverwachting prijs goud en olie week 45

De goudprijs krijgt op basis van de oscillatoren een licht koopsignaal en op basis van de oscillatoren een sterk koopsignaal. Wij verwachten dus een positieve week voor de goudprijs.

Voor de komende week zien we dat de oscillatoren een neutraal signaal voor de olieprijs geven terwijl de technische trendanalyses een koopsignaal laten zien. Wij handhaven dus onze verwachting voor een neutrale tot licht positieve week.

Analyse FOREX week 44

Voor de FOREX voorzagen wij een neutrale week met als uitzondering het bevestigde koopsignaal voor de pairing USD/Turkse Lira (TRL1!). Dit bleek voor het overgrote deel te kloppen. Alle resultaten bleven, op één uitzondering na tussen de -1% en +1%. Daarmee werd het koopsignaal voor de pairing USD/Turkse Lira (TRL1!) dus niet door de markt gehonoreerd. De pairing verloor 0,42%. De enige uitzondering was voor de Noorse Kroon Futures (NOK1!). Deze verloren 1,36%.

FOREX koersverwachting week 45

Voor de komende week zijn de oscillatoren weer grotendeels neutraal. Als uitzonderingen zien we koopsignalen voor de Canadese Dollar futures (6C1!), Zwitserse Frank Futures (6S1!), micro CHF/USD Futures (MSF1!), Turkse Lira/USD Futures (TRL1) en een verkoopsignaal voor de Zuid-Afrikaanse Rand futures (6Z1!).

De technische trendanalyses geven een veel gemengder beeld. Daar zien we juist geen enkel neutraal signaal. Wel bevestigen zij de koopsignalen voor de Canadese Dollar Futures (6C1!), Zwitserse Frank futures (6S1!), micro CHF/USD Futures (MSF1!) en het verkoopsignaal voor de Zuid-Afrikaanse Rand futures (6Z1!).

Wij hechten in deze iets meer waarde aan de oscillatoren en verwachten een neutrale tot licht positieve week.

Analyse cryptomunten week 44

Uiteraard maakten wij ook vorige week onze crypto koersverwachting op. In onze crypto-koersverwachting voorzagen wij een licht positieve tot positieve prijsontwikkeling voor de Bitcoin. Dit bleek te kloppen, want de Bitcoin noteerde in de afgelopen week een rendement van 2,76%.

Daarbij voorzagen wij ook een licht positieve tot positieve week voor de cryptomunten uit de top 25. Dit bleek op 3 negatieve uitzonderingen na te kloppen. De uitzonderingen waren voor Polygon (MATIC), Dogecoin (DOGE) en Shiba Inu (SHIB), Zij verloren respectievelijk 9,73%, 12,30% en 29,95%. De grootste winst in de afgelopen week was voor de Polkadot (DOT), dat + 26,22% noteerde.

Over het algemeen kunnen we stellen dat de top 25 cryptomunten beter presteerde dan de Bitcoin (BTC) aangezien veel cryptomunten hun weekresultaat in dubbele cijfers konden schrijven. Op de site van Tradeincrypto.com kun je alle maandresultaten, weekresultaten en de live cryptoprijjzen van de Bitcoin en de top 25 cryptomunten 24 uur per dag bekijken.

Koersverwachting cryptomunten week 45

De komende week wordt spannend voor de cryptomarkt. Allereerst verwachten steeds meer analisten bullish actie. Daarbij kijkt men uit naar de Taproot update voor Bitcoin. Hier wordt door investeerders veel van verwacht. Wat dit betekent voor het sentiment lees je in onze crypto koersverwachting op onze zustersite WANT.nl.

Overigens was de afgelopen week ook spannend voor menig investeerder, maar dan op een negatieve manier. De razend populaire Squid Game Token bleek namelijk een scam. Wij deden verslag, deelden lessen die je van deze scam kunt leren en laten zien hoe cryptobeurs Binance uiteindelijk ingreep.

Meer weten over beleggen?

De bijdragen ‘koersverwachting’ en ‘achter de koersverwachting’ komen tot stand in samenwerking met onze onafhankelijke partner koersverwachting.com. Zij bieden elke dag het laatste nieuws over koersverwachtingen en investeringen. In onze rubriek ‘money & career‘ zie je al onze artikelen over geldzaken en werk. Tot slot vind je op WANT.nl dagelijks de laatste updates over Bitcoin en andere cryptocurrency.

Alle koersverwachtingen komen tot stand op basis van data van: Tradeincrypto.comWANT.nlKoersverwachting.com en Tradingview.com.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.