Robert Kroes
Robert Kroes Geld & Carrière 8 aug 2022
Leestijd: 11 minuten

Koersverwachting week 32: hangt FED een wolk voor zomerrally?

Zoals iedere week bekijken we ook deze week de koersverwachting voor de belangrijkste beleggingen zoals aandelen, index-futures, staatsobligaties, goud, olie FOREX en crypto. Daarbij spelen macro-economische factoren natuurlijk een rol. Wat zijn de fundamentele factoren die de prijzen beïnvloeden? Heeft de FED een wolk voor de zomerrally gehangen? Wij analyseren de koersverwachting.

Het recept voor onze koersverwachting is inmiddels bekend. We beginnen met een overzicht van de fundamentele factoren en beursagenda’s die de komende week de prijs van beleggingen kunnen beïnvloeden. Daarna maken we een reality-check op onze koersverwachting van vorige week.

Daarmee zijn we weer up-to-date met de laatste stand van zaken en kunnen we vooruitblikken. Dit doen we door de eventuele specifieke fundamentele factoren per belegging te delen, de oscillatoren te analyseren en de technische analyses te maken. Zo concluderen wij naar onze koersverwachting. Tot slot delen we per soort belegging eventuele bevestigde (ver)koopsignalen. Aan het eind van het artikel leggen we je uit hoe jij direct kunt profiteren van onze koersverwachting.

Zoals iedere week gebruiken we voor al onze prijzen, analyses en vergelijkingen de koersen zoals deze vóór opening van de AEX (om 9 uur) op de digitale koersenborden stonden.

Algemene economische fundamentele factoren week 32

We zien aan allerlei factoren dat de zomerstilte langzaam aanbreekt in de financiële en macro-economische wereld. Het cijferseizoen loopt op zijn eind en de economische agenda’s zijn relatief kort. Toch zijn er situaties die invloed blijven uitoefenen op het sentiment onder beleggers. We denken daarbij aan Covid-19 en ook de Apenpokken. Een andere bron van zorg is de dreiging van militair geweld. Naast de situatie in de Oekraïne zorgen ook de Chinees/Taiwanese spanningen voor terughoudendheid onder de beleggers.

Financieel gezien richt men zich naast de laatste cijfers van dit cijferseizoen die gepubliceerd gaan worden vooral op de situatie in Amerika. De FED zit daar in een spiraal. Om de inflatie te beteugelen moet zij de rente verhogen, maar renteverhoging kan tot recessie leiden. Het onverwacht positieve banenrapport van vorige week maakt beleggers dan ook bezorgd dat de FED in september de rente verder verhogen. De inflatiecijfers en sentimentindexen die we op de economische kalender zijn zullen het sentiment dan ook zeker beïnvloeden. Daarmee kan de FED met haar focus op inflatie wel eens een wolk voor de zomerrally geplaatst hebben.

Beursagenda en beleggingsagenda week 32

Op de economische kalender zien we vandaag in Europa de Sentix Investor confidence index over augustus genoteerd staan.

Dinsdag brengt Amerika diverse sentimentindexen over het sentiment onder bedrijven (in juli en augustus). Ook krijgen we Amerikaanse productiecijfers en arbeidskosten (voorlopig, over het 2e kwartaal)

Woensdag komen de Amerikaanse consumentenprijsindexcijfers over juli (die belangrijk zijn om inflatie in te schatten). Ook publiceert men de budget verklaring (over juli) en de groothandelsinventarissen (over juni).

Donderdag volgen meer Amerikaanse consumentenprijsindexcijfers (over juli) en producentenprijsindexcijfers (ook over juli).

Vrijdag publiceert Europa de industriële productiecijfers over juni. Amerika volgt dan met de import- en export prijsindexcijfers over juli. Ook publiceert de universiteit van Michigan de consumentensentimentindex over augustus.

Op de crypto-agenda zien we dat op 11 en 12 augustus Deficon 2022 plaats vindt. Nieuws van dit event kan de prijzen uiteraard beïnvloeden.

Ben jij benieuwd hoe belangrijke beursanalisten deze agenda-items interpreteren? Dat lees je in De Telegraaf Weekblik.

Analyse AEX aandelen week 31

Wij voorzagen vorige week voor de AEX een neutrale tot licht positieve prijsverwachting. De AEX begon de week positief, maar door de schrikachtige reacties op het positieve Amerikaanse banenrapport eindigde de week voor de AEX aandelen exact neutraal.

Daarnaast zagen we een aantal bevestigde (ver)koopsignalen. Deze herhalen we hier met het feitelijk behaalde rendement in de afgelopen week.

De bevestigde koopsignalen waren voor: Koninklijke Ahold Delhaize (AD) – 1,36%, ASR Nederland (ASRNL) +4,03%, Boskalis Wesminster (BOKA) +1,19%, Corbion (CRBN) -1,99%, CTAC (CTAC) -1,50%, Koninklijke DSM (DSM) -7,18%, Ebusco Holding NV (EBUS) -2,39%, European Healthcare Acquisition and Growth Company (EHCS) -3,55%, Hedosophia European Growth (HEGA) =, Heineken Holding (HEIO) -4,75%, Holland Colours (HOLCO), Hydratec gewone aandelen (HYDRA) -1,79%, Inpost SA (INPST) -1,00%, Morefield Group (MORE) +12,85%, NN Group (NN) 4,24%, Koninklijke Porceleyne fles (PORF) -0,77%, SBM Offshore (SBMO) +7,48%, SIF Holding (SIFG) +2,69% en Vam Investment Shares (VAM) -2,04%.

De bevestigde verkoopsignalen waren voor: CM.COM (CMCOM) -, DGB Group NV (DGB) +9,41%, Esperite (ESP) +9,90%, Galapagos (GLPG) + 5,15%,  Kendrion N.V. (KENDR) -3,82%, Lavide Holding (LVIDE) +2,44% en Pharming Group (PHARM) +16,47%.
Daarmee is eens te meer bevestigd dat de technische analyses en het investeerderssentiment momenteel niet overal op één lijn liggen. Dit leidt tot tegenstrijdige resultaten en daarmee ook tot een kans op koopjes jagen.
Uiteraard blikken we vooruit op de AEX prijsverwachting voor de komende week.

De AEX-verwachting voor week 32

Voor het inschatten van de AEX-koersverwachting bekijken we eerst de specifieke fundamentele factoren voor de AEX-index. Daarna analyseren we de oscillatoren en maken we technische trendanalyses. Zo stellen we de AEX-prijsverwachting voor de komende week samen. Deze sluiten we uiteraard af met de bevestigde (ver)koopsignalen die we zien. Zoals we inmiddels weten moeten we daarbij zeker niet te licht aan het sentiment in de markt voorbij gaan.

Fundamentele analyse AEX-aandelen week 32

Naast de algemene fundamentele factoren is er een aantal factoren specifiek van belang voor de AEX-aandelen. Deze vinden we op de economische agenda voor de komende week.

Vandaag presenteert PostNL NV haar resultaten over het 2de kwartaal.

Morgen publiceert men na beurs cijfers over de industriële bestellingen in juni 2022.

Woensdag volgen de resultaten over het 2de kwartaal van ABN AMRO Group NV en Koninklijke Ahold Delhaize NV (hier maakt men waarschijnlijk ook bekend dat er geen separate beursgang voor BOL.com komt). Corbion NV presenteert de halfjaarresultaten. Tot slot volgen na beurs de cijfers over de industriële bestellingen in Nederland over juni 2022.

Donderdag presenteren ForFarmers NV en Aegon NV de resultaten over het 2de kwartaal. Jensen Group NV, Fastned BV en NN Group NV (vóór beurs) presenteren de halfjaarresultaten.

Vrijdag zien we geen Nederlandse items genoteerd.

Technische analyse AEX-aandelen week 32

Net als vorige week tonen de technische trendanalyses een sterk koopsignaal voor de AEX-index en zijn de oscillatoren neutraal.

Koersverwachting AEX week 32

Op basis van het sentiment en de schrik naar aanleiding van het goede banenrapport verwachten we een terughoudende markt. De inflatie blijft naar verwachting hoog, dus wij zijn iets pessimistischer dan de technische analyses en noteren een neutrale tot licht negatieve AEX koersverwachting.

Uiteraard zien we ook deze week een aantal bevestigde (ver)koopsignalen die we graag met je delen.

De koopsignalen zijn voor: AFC Ajax NV (AJAX), GP Bullhound Acquisition shares (BHND), DGB Group NV (DGB), Forfarmers (FFARM), Morefield Group N.V. (MORE), Oci NV (OCI), SIF Holding (SIFG) en Value8 (VALUE).

De verkoopsignalen zijn voor: Arcadis (ARCAD), Avantium (AVTX), CM. Com (CMCOM), Koninklijke DSM (DSM), Hal Trust (HAL), Heineken Holding (HEIO), Kendrion N.V. (KENDR) en Nedap (NEDAP).

Inmiddels zien we dat de AEX de nieuwe week positief begonnen is.

Analyse index-futures week 31

Wij noteerden een licht positieve weekverwachting voor de index-futures. Dit bleek grotendeels juist. Het hoogste resultaat was voor de Ibovespa Index Futures (IBV1!) met +2,88%. Er waren wel enkele verliesen, maar als we zien dat de E-mini USD Denominated futures (FTU1!) met -0,65% het hoogste resultaat noteerden bleef de schade beperkt.

Koersverwachting index-futures week 32

Als we vooruitblikken zien we dat de technische trendanalyses voor de komende week alleen (sterke) koopsignalen noteren.

De oscillatoren zijn grotendeels neutraal en bevestigen alleen het sterke koopsignaal voor de Ibovespa Index Futures (IBV1!). Wij noteren dan ook een neutrale tot licht positieve koersverwachting voor de index futures.

Analyse Nederlandse staatsobligaties week 31

Wij noteerden voor de Nederlandse staatsobligaties een licht positieve koersverwachting. Dit was te positief. Alleen de Nederlandse staatsobligaties met looptijd van 3 maanden noteerden met +0,05% een klein plusje voor het overige zagen we verliezen die bijna lineair opliepen naar mate de looptijd langer werd. Het grootste verlies was voor de Nederlandse staatsobligaties met looptijd van 25 jaar en bedroeg – 1,27%.

Koersverwachting Nederlandse staatsobligaties week 32

Voor de komende week zien we dat de oscillatoren op 2 uitzonderingen na neutraal zijn. De uitzonderingen zijn verkoopsignalen voor Nederlandse staatsobligaties met looptijd van 2 en 3 jaar. De technische trendanalyses bevestigen het verkoopsignaal voor de looptijd van 2 jaar en de neutrale signalen voor de looptijd van 1 maand en 3, 7, 15, 20 en 25 jaar. Wij noteren dan ook een neutrale tot licht negatieve koersverwachting voor de Nederlandse staatsobligaties.

Nu zijn er diverse manieren van risicomijdend beleggen. Wij leggen uit hoe een van de populairste manieren werkt: maak kennis met deposito sparen.

Analyse prijs goud en olie week 31

Voor de olieprijs noteerden wij een neutrale tot licht negatieve koersverwachting. Dit bleek nog te optimistisch, de olieprijs daalde liefst 10,31%. Voor de goudprijs noteerden wij een neutrale koersverwachting. Dit bleek te kloppen. De goudprijs steeg 0,40%.

Koersverwachting prijs goud en olie week 32

Voor de olieprijs zijn de oscillatoren neutraal. De technische trendanalyses tonen een sterk verkoopsignaal. Na de sterke prijsstijging van volgende week lijkt er gezien de onzekerheid over het Russische oliebeleid weinig ruimte voor verdere daling. Wij noteren dus een neutrale tot licht negatieve prijsverwachting.

Als we de goudprijs analyseren zijn de oscillatoren neutraal. De technische trendanalyses geven een koopsignaal. Daarmee noteren wij, mede met oog op de schrik van beleggers naar aanleiding van het banenrapport en de te verwachten forse inflatiecijfers, een neutrale tot licht positieve koersverwachting.

Analyse FOREX week 31

Voor de FOREX voorzagen wij een een volatiele, neutrale tot licht positieve koersverwachting. Dit bleek te optimistisch. Er waren slechts enkele positieve resultaten waarbij de Turkse Lira Futures (TRL1!) met +1,42% de grootste winst noteerden. Ondanks het bevestigde koopsignaal noteerde de Japanse Yen (E-mini) Futures (6J1! en J71!) met -1,63% het grootste verlies.

FOREX koersverwachting week 32

De oscillatoren zijn op 4 uitzonderingen na neutraal. Deze uitzonderingen zijn een verkoopsignaal voor de Canadese dollar futures (6C1!) en koopsignalen voor de Japanse Yen (E-mini) Futures (6J1! en J71!) en Turkse Lira Futures (TRL1!).

de technische trendanalyses tonen haast uitsluitend (sterke) verkoopsignalen. Een van die signalen is bevestiging van het verkoopsignaal voor de Canadese dollar futures (6C1!). Aangezien de markt hier volatiel blijft noteren we voor de FOREX een neutrale tot licht negatieve koersverwachting.

Prijsontwikkeling Bitcoin en top 25 cryptomunten week 31

Momenteel is de cryptomarkt positief. De Bitcoin (BTC) prijs noteert een op het moment van schrijven EUR 23.391,77 ($ 23.841,05). Dit is 3,60% hoger dan gisteren. In de top 25 noteert naast de stable coins alleen Leo Token (LEO) een verlies van 2,57%. De grootste winst in de top 25 is op dit moment met +9,26% voor ChainLink (LINK).

Daarmee sluit de cryptomarkt een positieve week af. De grootste winst van de week was met +19,23% voor Avalanche (AVAX). De Bitcoin (BTC) noteerde +1,55%. Toch was er voor enkele  crypto ook een verlies te noteren. In de top 25 verloor Leo Token (LEO) in de afgelopen week het meest met -3,44%.

Dit droeg ertoe bij dat Leo Token (LEO) met -15,57% ook de slechtst presterende munt uit de crypto top 25 over de afgelopen maand was. De meeste winst over die periode is met +143,05% voor beleggers in Ethereum Classic (ETC). De Bitcoin (BTC) noteert over de afgelopen maand +8,62%.

Op de site van Tradeincrypto.com kun je 24 uur per dag alle resultaten en alle live Bitcoin (BTC) en cryptoprijzen analyseren.

Bitcoin en crypto koersverwachting week 32

Afgelopen vrijdag blikten wij al vooruit op de Bitcoin (BTC) prijsverwachting voor week 32, waarin we zagen dat het een ‘make or break’ week voor de Bitcoin (BTC) wordt.

Ook de komende week volgen we de Bitcoin (BTC) en cryptomarkt op de voet met onze dagelijkse Bitcoin lunches en crypto updates die je uiteraard vindt op onze zusterwebsite WANT.nl.

Direct gratis profiteren van onze koersverwachting?

Natuurlijk kun je onze gratis koersverwachting gebruiken in jouw eigen onderzoek naar mogelijk interessante beleggingen voor de komende week.

Daarnaast kun je meedoen aan de gratis virtueel beleggen competities van onze collega’s van Virtueelbeleggen.com. In de paper trading competities voor crypto en aandelen kun je beleggen met virtueel geld. Heb jij per eind augustus het meest verdiend? Dan verdien je een greep uit de prijzenpot die naast de eeuwige roem mede dankzij Cryptohopper en Bitvavo gevuld is met EUR 300,-. Meedoen gaat eenvoudig door je hier gratis aan te melden.

Meer weten over beleggen?

De bijdragen ‘koersverwachting’ en ‘achter de koersverwachting’ komen tot stand in samenwerking met onze onafhankelijke partner koersverwachting.com. Zij bieden elke dag het laatste nieuws over koersverwachtingen en investeringen. In onze rubriek ‘money & career‘ zie je al onze artikelen over geldzaken en werk. Tot slot vind je op WANT.nl dagelijks de laatste updates over Bitcoin en andere cryptocurrency.
Alle koersverwachtingen komen tot stand op basis van data van: Tradeincrypto.comWANT.nlKoersverwachting.com en Tradingview.com.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.