Pim Jansen
Pim Jansen Kapsels & Baarden 16 jul 2018
Leestijd: 4 minuten

Dit is waarom je kaal aan het worden bent (en wat je er aan kunt doen)

“Kaal is sexy! Waar geen haar groeit zitten hersenen, op een snelweg groet immers ook geen gras.” We kennen ze allemaal, de goed bedoelde complimenten, feit is dat we er niks aan hebben. Als je last krijgt van een terugwijkende haarlijn is dat allesbehalve prettig. We hechten als mannen nogal wat waarde aan onze haardos en genieten er van als een dame met de vingers door ons haar woelt. Dat streelt ons ego, we voelen ons jonger en, heel belangrijk, we voelen ons sexy met een mooie bos haar. Kortom, als je haar maar goed zit!

Het leeftijdsprobleem: kaalheid

De realiteit van het haar is echter dat het dunner wordt, grijs wordt en ook minder volume krijgt. We worden dan geconfronteerd met het ouder worden. Kaalheid en haaruitval treft ongeveer 70% van de mannen. In 25% van de gevallen begint dat al op de leeftijd van dertig jaar. Van dunner worden rond de kruin of inhammen tot de volledig ontwikkelde kale kop. Gelukkig ben je volgens de statistieken niet de enige die er hinder van ondervindt.

Oorzaken van haarverlies

Haarverlies wordt veroorzaakt door zowel omgevings- als genetische factoren. Slechte voeding, stress en een beperkte persoonlijke hygiëne in het algemeen vallen in de eerste categorie; terwijl de laatste erfelijk is en daarom niet kan worden gecontroleerd.

Mannelijke kaalheid of andro-genetische alopecia, is een vorm van haaruitval dat wordt veroorzaakt wordt door een teveel aan dihydrotestosteron (DHT). Een mannelijk hormoon dat de follikels verzwakt en ze laat afsterven.

De rol van genetica

Wil je nu, terwijl je nog een wild aantrekkelijke haardos op je schedel hebt groeien, weten hoe lang je er nog van kunt genieten? Kijk dan naar je grootvader van je moeders  kant van de familie. Het gen wat zorgt voor vroegtijdig haarverlies wordt door de vrouw overgedragen op haar kind. Is jouw opa, haar vader dus al vroeg kaal, dan is de kans dat het jou ook zal treffen bijzonder groot. Goede reden om je moeder nog eens boos aan te kijken als de eerste grijze haren gaan verschijnen.

De tips om het haarprobleem hanteerbaar te maken

Of dit nu waar is of niet, je bent waarschijnlijk één van de zeven-op-tien mannen die last heeft van één of andere vorm van haarverlies. Je haarlijn is in de afgelopen twaalf maanden een centimeter naar achteren verschoven en je begint je ernstig zorgen te maken; onophoudelijk in de spiegel kijken en te zoeken naar aanwijzingen dat hetgeen je ziet slechts tijdelijk is. Jammer, het proces is onomkeerbaar. Gelukkig is er wel wat aan te doen om de gevolgen van een dunner wordende haardos te verbergen.

Gebruik de juiste shampoo

Het stylen van dunner wordend haar vereist een goede haarverdikkingsshampoo (Kiehl’s, Swell of Aveda zijn enkele voorbeelden) om elke follikel te stimuleren. Gebruik een breedgetande kam om voorzichtig door de verdikkende stylingspray te kammen en volg dan met een goede föhn om extra volume aan je haar toe te voegen. Gebruik ten slotte een op water gebasseerd product (niets op basis van olie) en vorm je kapsel naar wens.

Tip: vermijd het drogen van uw haar met een handdoek of het borstelen van het haar (vooral als het nat is, want dan is het haar het zwakst).

Korte kapsels werken het beste

Kaal worden is niet leuk, maar er is niks om je voor te schamen. Een goed kapsel doet echter wonderen. Door de bovenpartij langer te houden en de zijkanten juist korter creëer je de illusie van een vollere haardos. Dit werkt het beste als je last hebt van een dunner wordende haardos waarbij de kruin nog steeds bedekt is.

Kom maar op met die tondeuse

Je vrouw of vriendin vindt Jason Stratham sexy? Mooi, imiteren dus. Een kort geschoren koppie is sexy as hell. Het geeft je een stoere, bijna macho uitstraling. Goed excuus dus om voortaan als een echte bad-ass door het leven te gaan. Dit model heeft weinig styling nodig, hooguit wat haarcrème en je bent helemaal het heertje.

Kaal is sexy

Bruce Willis, Dwayne ‘The Rock’ Johnson, allebei mannen die, jawel, kaal zijn. En ze zien er goed uit. Zo kun je dus ook omgaan met je beginnende kaalheid. Help de natuur dus een handje en scheer de resterende haardos weg. Bang om je comfortzone te verlaten? Probeer en je zult zien hoeveel complimenten je gaat krijgen.

De compensatie

Kijk, dat je haar dunner wordt, je haarlijn zich verplaatst of dat je last hebt van vroegtijdige kaalheid kun je niet voorkomen. Er zijn geen medicijnen die je haardos weer laat groeien. Je kan de aandacht van de mensen die je ontmoet wel verleggen door je baard te laten staan of een snor te kweken. De keuze is aan jou, bovendien staat het geweldig! Zeker als je voor deze zomerse baarden gaat.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.