Pim Jansen
Pim Jansen Grooming 2 jun 2018

Dit moet je doen voor een volle en mooie baard

Je ben er gek op of juist helemaal niet: de baard. Voor de een is het een gewoonte om elke dag het scheermes te hanteren, de ander is werkelijk trots op z’n baard en besteedt er liefde en aandacht aan. De baard is voor laatstgenoemde meer dan een toevoeging op het uiterlijk. Het is een statement, een uiting van persoonlijkheid en zonder de baard voelt ‘ie zich naakt. Kortom, de baard is meer dan een plukje haar op het gezicht van de man. Zo kweek en verzorg je hem op z’n best. 

Een volle baard kweken kost tijd

Het mooie van de baard is dat je er ogenschijnlijk weinig moeite voor hoeft te doen, het groeit vanzelf. Maar schijn bedriegt. Een goed gecultiveerde baard heeft meerwaarde, maar vergt aandacht en liefde. Als je een baard hebt die je niet secuur bijwerkt, vervalt deze al gauw tot het symbool van onverzorgdheid. Toch zul je jouw gezichtshaar eerst moeten laten groeien, voor je hem kunt vormen tot een waardige baard.

Het wachten tot het moment dat je baard de juiste lengte heeft, kan een ware marteling zijn. Je moet geduld hebben, dat is de baardregel nummer één. Voordat je het kunt onderhouden en stylen, moet je eerst iets hebben om mee te werken. Als je het proces wilt versnellen, kun je altijd crèmes of oliën gebruiken die de baardgroei stimuleren.

De heilige graal van de baard: olie

Wat het meest behulpzaam is bij je inspanningen om een ​​wilde baard te temmen, is olie. Wat doet baardolie? Gecombineerd met het dagelijks kammen, kan het aanbrengen van baardolie op je baard je helpen het glad te strijken, het zachter te maken en al die ongehoorzame haren op hun plaats te krijgen. Je kunt ook een speciale baardborstel gebruiken als je vindt dat een kam in jouw geval inefficiënt is. Met een constant gebruik van baardolie, evenals regelmatig wassen en poetsen, zult je in staat zijn om de baard te vormen zoals jij het wil.

Wees consequent

Het regelmatig trimmen van de baard is noodzakelijk om de juiste lengte te krijgen. Niet elke baardhaar zal even snel groeien en een ongelijke baard is niet wenselijk, het valt namelijk direct op. Zorg er daarom voor dat je weet welk model baard je uiteindelijk wenst te realiseren. Dit zorgt er namelijk voor dat je baard een wordt met de rest van je gezicht, een baard moet de rest namelijk complimenteren.

Wen aan je dagelijkse routine

Goede gewoontes wennen makkelijk. Als je nog nooit eerder je baard hebt laten staan, kan het lastig zijn om de dagelijkse routine van de baardverzorging vol te houden. Toch loont het om jezelf af en toe een schop onder je kont te geven, het gaat per slot van rekening over je uiterlijk en dus over je uitstraling en presentatie.

Regelmatig wassen is een eerste vereiste

Een baard voegt een paar nieuwe items toe aan de hygiëneroutine. Gezien het feit dat een baard voedseldeeltjes verzamelt en dat de groei van de baardharen de huid verstoort, moet je hem regelmatig wassen. Als dat niet het geval is, zul je vroeg of laat te maken krijgen met zeer onaangename sensaties en ernstige problemen hebben met klitten. De aanschaf van een goede, zachte shampoo is daarom essentieel. Het is ook noodzakelijk dat je een zachte shampoo kiest, zoals Ultra Soft Elite Beard Shampoo. Omdat het volledig organisch is, zul je niet te maken krijgen met ongewenste huidirritatie. Het bevat ook rustgevende ingrediënten waardoor je beter in staat bent om je baard in model te brengen en te houden.

Dit zijn de 8 tofste baardstijlen

 

Gebruik een kwalitatief goede trimmer

Met de losse hand en een goede schaar je baard gaan trimmen is geen sinecure. Het vereist ervaring en een vaste hand. Een goede trimmer is daarom geen overbodige luxe. Let er bij de aanschaf op dat er voldoende accessoires bij zitten. Zo zijn goede opzetkammen onontbeerlijk. Als je voor het eerst de trimmer gebruikt, zet hem dan op de hoogste stand (indien de lengte van je baard dit toestaat). Met behulp van een goede kam is het dan relatief eenvoudig om de baard op de juiste lengte te trimmen. De snor kun je het beste met de hand op lengte knippen. Zorg bij voorkeur voor een handzame schaar die niet te groot is en die comfortabel in de hand ligt.

Belangrijk: de voeding

Als je worstelt met het kweken van een baard, is de kans groot dat je één ding – je voeding – serieus hebt verwaarloosd. Als je een sterke baard wil hebben, is het belangrijk dat je genoeg eiwitten, gezonde vetten en vitamines eet – B3, B5 en B6 om precies te zijn. Zorg er daarom voor dat de maaltijden goed in balans zijn. Overigens is niet iedereen gezegend met een volle baard. In dit artikel leggen we uit hoe je de beste baard bij jouw gezicht kiest.

Reageer op artikel:
Dit moet je doen voor een volle en mooie baard
Sluiten