Pim Jansen
Pim Jansen Eten & Drinken 14 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Pas op! Een limoentje in je bier is gevaarlijker dan je denkt

Het is eindelijk weer zomer. Dat betekent warm weer, korte rokjes, gezellige terrasjes en heerlijk koel bier. Bij voorkeur meer dan één. Wil je het extra aangenaam laten smaken dan kan een stukje limoen net dat beetje extra pit geven. Een biersoort als Corona is bijvoorbeeld bijzonder geschikt om te voorzien van een schijfje limoen, maar pas wel op!

Je bier opleuken met limoen

Alhoewel limoen kan zorgen voor een extra verfrissend effect, kan het ook nadelige gevolgen hebben. Alhoewel het gek klinkt, kan citroen- of limoensap in de zomer zorgen voor forse brandwonden als het met de huid in aanraking komt. Dit effect staat ook bekend als de ‘citroenziekte’.

Citrusvruchten zoals een limoen en citroen bevatten een stof met de lekker bekkende naam ‘furocoumarine’. Die naam mag je overigens direct weer vergeten, veel belangrijker is wat die stof veroorzaakt: phytophotodermatitis. Dat is de benaming voor een ernstige verbranding van de huid door de combinatie van zonlicht met furocoumarines. Deze stoffen  kunnen een huidontsteking en pijnlijke blaren veroorzaken als de moleculen geactiveerd worden. Als er zonlicht op de huid valt ontstaan er een chemische reactie, vergelijk het met fotosynthese.

Geniet, maar pas op

De gevolgen kunnen behoorlijk zwaar zijn, ook omdat iedereen er weer anders op reageert. Voorkomen is dus beter dan genezen. Vind je het wel lekker om citroen of limoen in je drankje te doen, zorg er dan voor dat het sap niet op je huid kan komen als je buiten in de zon zit. Of als je lui bent kun je vragen of de ober je citroentje wil uitknijpen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.