Bewijs waarom bier drinken tóch gezond is

Wie had gedacht dat bier drinken ook voordelen kan hebben voor jouw gezondheid? Jouw huisarts in elk geval niet. Wij willen dit deugdelijke nieuws graag met jou delen, zodat jij het woord verder kunt verspreiden onder jouw vrienden. Dit gaan ze zeker waarderen.

Bier versterkt de botten

Vergeet melk. Drink bier. Volgens een onderzoek van het International Journal of Endrocinology is een gematigde alcoholconsumptie gunstig voor de botontwikkeling wanneer deze alcohol van bier of wijn afkomstig is. Sterkte drank telt (helaas) niet mee. Het is namelijk niet de alcohol zelf, maar een stofje in deze dranken dat de de botten versterkt.

Bier werkt ontstekingsremmend

Heel vroeger werd bier al gedronken omdat het door het brouwproces gezonder was dan water, aangezien daar bacteriën en ziektes in verscholen konden zitten. Vandaag de dag blijkt dat bier ook nog eens een goed middel is tegen eventuele ontstekingen in jouw lichaam. In hop zitten namelijk bepaalde zuren die ontstekingen tegengaan en zelfs afremmen. Kunnen we dus concluderen dat bier eigenlijk een medicijn is? Want in dat geval moet je misschien maar even de algemene voorwaarden van jouw zorgverzekering checken.

Bier helpt om prostaatkanker te voorkomen

Als man wil je er het liefst niet over nadenken , maar prostaatkanker is toch echt iets waar je je na een bepaalde leeftijd geregeld op moet laten checken. Wanneer je dus hoort dat bier een stofje bevat (Xanthohumol) wat de chemische reactie die tot prostaat- en andere vormen van kanker kan leiden, tegenhoudt, spring je uiteraard een gat in de lucht van vreugde. Biervolk dat ze zijn, hebben uiteraard de Duitsers dit deugdelijke nieuws uitgevonden en daar mogen we hen best dankbaar voor zijn. ‘Prost!’

Bier versterkt het hart

Net als bij wijn het geval is, heeft ook bier een positieve uitwerking op het hart. Een italiaans onderzoek vond uit dat de kans op hartziekten met maar liefst 31% afgnam bij gematigd alcoholgebruik. Ook vonden zij uit dat dit effect optimaal was bij slechts één biertje met een alchol percentage van 5%. Bij meer dan één consumptie nam het positieve effect helaas weer af. ‘Geniet, maar drink met mate’, is hier dus een zeer gepaste leuze.

Bier is goed tegen nierstenen

Het schijnt dat 1 op de 5 mannen tijdens hun leven last zullen krijgen van nierstenen. Dit is bepaald geen pretje, dus zou je er alles voor over hebben om dit tegen te gaan. Zelfs al moet je hiervoor nare dingen doen als bierdrinken. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat de kans op nierstenen met 23% werd vergroot door suikerhoudend frisdrank.  De kans nam daarentegen weer met 33-41% af door het nuttigen van een alcoholische consumptie. Dat zijn duidelijke cijfers, niet?

Bier helpt de spijsvertering

Een biertje bij het eten is absoluut geen slecht idee, tenminste als we dit onderzoek moeten geloven. Volgens de Journal of Agriculture and Food Chemistry, bevat bier voor bepaalde stoffen die de aanmaak van maagzuur en bepaalde enzymen bevorderen, welke weer gunstig zijn voor de spijsvertering. Een biertje na de maaltijd zou dus een perfecte manier kunnen zijn om jouw matige spijsvertering te ondersteunen. Ideaal.

Bier helpt tegen aankomen

Onderzoekers kwamen er onlangs achter dat bier een molecuul bevat die kan helpen tegen aankomen. Nicotinamide riboside is de prachtige naam van dit fantastische stofje, maar de bijnaam ‘Miracle Molecule’  wordt inmiddels al stevig omarmd. Dit stofje helpt namelijk tegen obesitas en diabetes, wat uiteraard twee grote gevaren zijn voor de volksgezondheid. Uiteraard besef jij ook wel dat dit mooier klinkt dan in de praktijk waar zal zijn, maar het geeft je – wetenschappelijk gezien – in elk geval weer een goede reden om te drinken en proosten.

 

Reageer op artikel:
Bewijs waarom bier drinken tóch gezond is
Sluiten