Pim Jansen
Pim Jansen Eten & Drinken 22 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe exclusieve Schotse whisky heeft de vijfde magische smaak

Johnnie Walker heeft de limited edition blend ‘Umami’ onthuld. Deze exclusieve Schotse whisky is een samenwerking met meesterblender Emma Walker en Michelinster-chef Kei Kobayashi.

Mocht je dus niet van zoute, zure, zoete of bittere Schotse whisky houden, dan is hier de vijfde magische smaak. Nieuw in het wereldje? Check dan eerst deze begrippenlijst van A tot Z.

Johnnie Walker Blue Label Elusive Umami

Meesterblender Emma Walker en de met drie Michelinsterren bekroonde Japanse chef Kei Kobayashi hebben hun krachten en ervaring gebundeld voor een exclusieve blend: Johnnie Walker Blue Label Elusive Umami. Deze bijzondere Schotse whisky omarmt de mysterieuze smaak van Umami – ook wel bekend als ‘de vijfde smaak’, met een aantal diverse eigenschappen.

De blend wordt gekenmerkt door zowel zoete als hartige smaken. Denk aan die van bloedsinaasappels en rode bessen, die harmonieus samensmelten met tonen van zoete, houtachtige specerijen, een vleugje gerookt vlees en wat zout en peper. En dat met een lange, zoete en fruitige afdronk.

De essentie van de ‘vijfde smaak’ umami

Met de zoektocht naar een nieuw smaakprofiel, startten Emma Walker en Chef Kei een intrigerende ontdekkingsreis naar smaak. Samen legden zij de essentie van umami vast en herdefiniëerden ze de grenzen van Scotch Whisky.

Johnnie Walker Blue Label Elusive Umami, exclusieve schitse whisky
(Afbeelding: Johnnie Walker)

“Het creëren van de Johnnie Walker Blue Label Elusive Umami is een opmerkelijke prestatie. Uit de uitgebreide collectie van meer dan 10 miljoen rijpende vaten heeft slechts één vat op elke 25.000 de selectie doorstaan. De grondige zoektocht en de focus op het vastleggen van het ongrijpbare Umami-smaakprofiel heeft geleid tot de zorgvuldige keuze van elke whisky. Vergelijk het met het samenstellen van een speciaal recept. Dit proces heeft geresulteerd in een whisky met een uniek karakter”, aldus Emma Walker.

Traditionele grenzen van Schotse whisky

Johnnie Walker Blue Label Elusive Umami is het resultaat van een intensieve zoektocht naar perfectie. Daarbij zijn alleen de meest uitzonderlijke whisky’s geselecteerd.

Daarmee is een zeldzaamheid van smaak in de whiskywereld gecreëerd. Als eerbetoon aan het geprezen Umami-smaakprofiel overstijgt deze whisky de traditionele grenzen van Schotse whisky. Met de introductie van Johnnie Walker Blue Label Elusive Umami wordt er een nieuw tijdperk in smaak verkenning en whisky innovatie gemarkeerd.

Een kei is smaken

Restaurant ‘Kei’ van Chef Kei Kobayashi, gevestigd in Parijs, heeft met trots zijn drie Michelinsterren in de gids van 2023 behouden. Chef Kei Kobayashi creëerde vakkundig een reeks gerechten die een perfecte harmonie vormden met zowel de zoete als hartige tonen van Johnnie Walker Elusive Umami. “Umami bezit een mysterieuze kwaliteit die onze zintuigen prikkelt en een weelderige smaak, complexiteit en diepte onthult. Ik ben ervan overtuigd dat we de essentie hebben vastgelegd in de Schotse whisky”.

Johnnie Walker Blue Label Elusive Umami, exclusieve schotse whisky
(Afbeelding: Johnnie Walker)

Vanaf 16 oktober 2023 is Blue Label Elusive Umami van Johnnie Walker wereldwijd beschikbaar via Malts en bij geselecteerde whisky-specialisten. Adviesprijs: 345 euro.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.