Pim Jansen
Pim Jansen Geld & Carrière 22 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Met dit ‘hongerloon’ behoor je tot de rijkste 10 procent op aarde

Kijkend naar het netto jaarsalaris, horen verreweg de meeste volwassen Nederlander wel tot de rijkste 10 procent op aarde. Wat hier een ‘hongerloon’ is, is voor 90 procent van de wereld een droominkomen.

Natuurlijk is het leven hier duurder dan in Soedan of Bangladesh, feit is dat we qua levenskwaliteit in het beste land ter wereld wonen. Dat is best bijzonder voor een land dat ook bovenaan de fictieve ranglijst staat met landen waar inwoners het meest op hun eigen land afgeven. Hoe dan ook, met dit netto jaarsalaris behoor je al tot de rijkste 1 procent ter wereld. Maar wanneer zit je bij de rijkste 10 procent?

Giving What We Can, een internationale gemeenschap van effectieve gevers die zich inzetten tegen armoede, heeft een online calculator waarmee je kunt checken of je tot de rijkste 10 procent behoort. Het is een indicatie op basis van data van Peterson Institute for International Economics. Het exacte netto jaarsalaris kan natuurlijk iets verschillen, maar in grote lijnen is dit een betrouwbare tool vol verrassende inzichten.

Met dit salaris hoor je bij de rijkste 10 procent

Zoals het netto jaarsalaris van 15.200 euro, waarmee je nog net tot de rijkste 10 procent op aarde behoort. Dat betekent dat je met 1.266 euro netto per maand rijker bent dan 90 procent van alle mensen op deze wereld. En nogmaals, gezien de levenskosten in verschillende landen is dit een ietwat scheve vergelijking, maar er wordt wel een perspectief geboden waar je niet zo vaak bij stilstaat.

We hebben het hier berekend op basis van een salaris van een alleenstaande zonder kinderen. Om tot de rijkste 10 procent op aarde te behoren, heb je dus bijna genoeg aan een bijstandsuitkering. En met een minimumloon in Nederland haal je het makkelijk. Mocht je overigens 10 procent van je netto jaarsalaris van 15.200 euro doneren aan goede doelen, dan behoor je nog steeds tot de rijkste 11,6 procent op aarde.

Vergeten toeslagen bij hongerloon

Op dit moment is 15.200 euro per jaar gezien de huur- en supermarktprijzen in de meeste gevallen te weinig om van rond te komen in Nederland. Aan de andere kant krijg je ook veel steun met een hongerloon. Check welke toeslagen veel Nederlanders vergeten aan te vragen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.