Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Eten & Drinken 14 okt 2023
Leestijd: 4 minuten

Geproefd: de Japanse whisky die Keanu Reeves zo lekker vindt

Tijd om de favoriete whisky van John Wick-acteur Keanu Reeves te proeven. Dat is er eentje uit Japan, van Suntory.

Wie nog nooit een Japanse whisky gedronken heeft, weet absoluut niet wat hij mist. Japan hoort niet voor niets bij de Big Five in de whisky-wereld en produceert aardig wat mooie smaaksensaties die wereldwijd geliefd zijn. Onlangs lanceerde het beroemdste Japanse whiskyhuis Suntory een limited edition variant van hun bekroonde Hibiki-whisky. Manners proefde hem en een aantal andere merken van Suntory tijdens een speciaal foodpairing-diner bij Taiko.

Keanu Reeves is fan van deze Japanse whisky

Japanse whisky heeft wereldwijd erkenning verworven als symbool van vakmanschap en kwaliteit. De geschiedenis begon aan het begin van de 20e eeuw, met pioniers als Shinjiro Torii en Masataka Taketsuru die kennis uit Schotland meebrachten en de eerste Japanse distilleerderijen oprichtten. Japanse whisky biedt diverse smaken en stijlen, vergelijkbaar met Schotse whisky’s, met merken zoals Hibiki, Yamazaki en Hakushu die variëteit aanbieden.

Waarom deze Japanse whisky de geheime liefde van fijnproevers is
Deze whisky is vaak bekroond (Afbeelding: Suntory)

Wat Japanse whisky onderscheidt, is de nadruk op perfectie en precisie, met meesterblenders die hoogwaardige ingrediënten gebruiken om een buitengewone balans van smaken te creëren. Experimenteren met ingrediënten, vaten, waters, blends en rijpingen levert unieke smaken op. We beginnen Keanu Reeves steeds beter te begrijpen.

House of Suntory

Sinds 1923 is House of Suntory een pionier in Japanse whisky, met een rijke geschiedenis van meesterblenders en innovatie. Oprichter Shinjiro Torii begon met de eerste Japanse maltwhiskydistilleerderij in Yamazaki, gevolgd door zijn zoon en Master Blender Keizo Saji, die meerdere distilleerderijen, waaronder Hakushu, creëerde.

Het bedrijf heeft door de generaties heen de titel van Distiller of the Year gewonnen op de International Spirits Challenge in Londen. De whisky’s staan bekend om subtiliteit, verfijning en complexiteit, met merken zoals Yamazaki, Hakushu, Chita, Kakubin, Hibiki, Toki en Ao.

Waarom deze Japanse whisky de geheime liefde van fijnproevers is
Keanu Reeves is een groot fan van Suntory whisky’s (Afbeelding: Suntory)

Het water dat Suntory gebruikt voor zijn whisky’s is uniek vanwege zijn natuurlijke zuiverheid, specifieke minerale samenstelling en de invloed van het Japanse klimaat. Deze factoren dragen bij aan de karakteristieke smaakprofielen van Suntory-whisky’s en maken ze geliefd bij whisky-kenners als Keanu Reeves.

Waarom deze Japanse whisky de geheime liefde van fijnproevers is
Drie absolute Japanse topwhisky’s van Suntory (Afbeelding: Suntory)

Tijdens een speciale tasting-sessie voor de start van het launch event van de limited edition Hibiki Harmony dronk schrijver dezes ook een aantal andere zeer bijzondere Suntory-whisky’s. Ik was al liefhebber van Japanse whisky omdat je er als fijnproever telkens weer nieuwe smaakvariaties in proeft en ruikt. De Hibiki Harmony ging open tijdens het diner en bleek om van te watertanden. Als je zelf nog niet bekend bent met de bovengenoemde whisky’s, kan ik je absoluut aanraden ze te bestellen bij een goede bar of te kopen bij een slijterij. Er zal een wereld voor je open gaan.

In Japan drinkt men whisky ook graag als highball, dus met ijs en sodawater. Persoonlijk vind ik dat best verfrissend, maar geef ik sterk de voorkeur aan het drinken van kleine proefglaasjes pure spirit, waardoor je veel meer smaakschakeringen ruikt en proeft. Maar probeer het vooral zelf op allebei de manieren en kies wat het best bij je past. Overigens vind ik het wel waanzinnig cool om te zien hoe de Japanse ijsmeesters met hun zagen en messen de meest bijzondere ijsblokvormen weten te creëren voor in je glas.

Levensgenot en harmonie

House of Suntory heeft ter ere van hun 100-jarig jubileum een reeks jubileumwhisky’s uitgebracht, waaronder de limited edition Hibiki Japanese Harmony-fles. Deze speciale editie-fles symboliseert een eeuw van Japanse whisky-innovatie. Deze exclusieve whisky wordt zeer gewaardeerd en wordt beschouwd als een van ‘s werelds meest prestigieuze whisky’s. Het is een zorgvuldig samengestelde blend van malt- en graanwhisky’s uit de distilleerderijen van Yamazaki, Hakushu en Chita, en het resultaat is een delicaat samenspel van smaken en aroma’s. De fles is ontworpen met aandacht voor detail en verwijst naar de seizoenen en de emotionele band van het Japanse volk met de tijd en hun land.

Waarom deze Japanse whisky de geheime liefde van fijnproevers is
De limited edition Hibiki Harmony (Afbeelding: Suntory)

De Hibiki Japanese Harmony heeft een rijke amberkleur en biedt geurtonen van roos, lychee, rozemarijn, hout en sandelhout, met smaken van honing, gekonfijte sinaasappelschil en witte chocolade. De afdronk is subtiel en zacht, woorden die ook op Keanu Reeves van toepassing zijn, met een vleugje Japans eikenhout. Deze bijzondere whisky is binnenkort verkrijgbaar voor rond de 300 euro bij Gall en Gall en Ton Overmars. Ik kan me voorstellen dat die niet direct binnen je budget ligt, maar ook de andere merken van Suntory zijn prachtig en het waard om te proberen en van te genieten. Toki is bijvoorbeeld al verkrijgbaar vanaf 39,99 euro.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.